Αυτά προβλέπει το «στενάχωρο» προσύμφωνο της Μάλτας
του Αργύρη Παπαστάθη
Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ο τελικός λογαριασμός από το προσύμφωνο στο Eurogroup της Μάλτας είναι εξαιρετικά βαρύς καθώς θα ληφθούν μέτρα 4 δισ. ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις για να υπάρξει καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) τη διετία 2019-2020.
Το πακέτο θα οριστικοποιηθεί κατά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε μετά το χθεσινό Εurogroup ότι θα υπάρξουν μέτρα «για τις συντάξεις 1% το 2019 και 1% για τη φορολογία το 2020». Παράλληλα θα νομοθετηθούν 1% αντίμετρα το 2019 και 1% το 2020 τα οποία όμως θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθεί αρχής γενομένης από το 2018 ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα του 2019 θα πλήξουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις που λαμβάνουν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Οι ειδικοί υπολογίζουν απώλειες ως 700 ευρώ το χρόνο ακόμη και για συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ «καθαρά» το μήνα. Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν «βρέξει-χιονίσει», δηλαδή ανεξάρτητα από την επίτευξη ή μη των στόχων.
Το αφορολόγητο, από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο, θα πέσει κάτω από τις 6.000 ευρώ, φέρνοντας ετήσιες απώλειες από 650 ευρώ για όσους βγάζουν από μόλις 500 ευρώ το μήνα και πάνω. Ειδικά όμως για τους χαμηλοσυνταξιούχους η συνδυαστική απώλεια και από τη μείωση των συντάξεων ενδέχεται να ξεπεράσει για κάποιες κατηγορίες ακόμη και τα 1.200 ευρώ ετησίως.
Η μείωση του αφορολόγητου δεν είναι σίγουρο πότε θα εφαρμοστεί.Η χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνει δύο εκδοχές. Η πρώτη, αν η κυβέρνηση πετύχει το στόχο του 2018, προβλέπει ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί το 2020. Αν όμως χαθεί ο στόχος του 2018 (π.χ. το πλεόνασμα είναι 2,5% του ΑΕΠ αντί 3,5%) η μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί κι αυτή το 2019 όπως οι συντάξεις.
Εργασιακά και αντίμετρα
Στα κέρδη της κυβέρνησης κατά τον υπουργό Οικονομικών περιλαμβάνονται τα εργασιακά όπου όπως ανέφερε «δεν θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις, δεν θα υπάρχει νομοθέτηση του lock out, αντιθέτως θα αρχίσουν οι συλλογικές συμβάσεις να επιστρέφουν σε κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα τον Σεπτέμβριο του 2018 και με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης».
Στα δημοσιονομικά, σύμφωνα πάλι με τον υπουργό, «το 2019 τα θετικά μέτρα θα αφορούν τον τομέα των δαπανών και θα είναι ένα συνολικό πακέτο ύψους 1,8 δισ. ευρώ». Θα περιλαμβάνει δράσεις για την παιδική φτώχεια και για τα ζητήματα στέγασης καθώς επίσης:
- «Ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, με μέτρα και ενέργειες που συνδυάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης
- Ένα πακέτο το οποίο θα αφορά την μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων τους
- και τέλος ένα πακέτο επενδυτικό».
Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανικός Τύπος: Ανακούφιση αλλά...
- Τίλερσον: "Απογοητευτική" η αντίδραση της Ρωσίας στα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία
- Χρ. Σπίρτζης: Δεν υπάρχει ιδιώτης να βάλει τόσα λεφτά στο Ελληνικό
- ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ
- Σύγχυση με τα διόδια
- Ιδού ο λογαριασμός της συμφωνίας - Ποιοι θα πιουν το πικρό ποτήρι
- «Πλαφόν» στη μείωση συντάξεων θέλει η κυβέρνηση
- Επίθεση στη Σουηδία: Τέσσερις νεκροί και δύο συλλήψεις
- Αυτά είναι τα εκλογικά αποτελέσματα της ΕΠΗΕΑ
- Πόσο φόρο θα πληρώσουμε με το νέο αφορολόγητο όριο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money

- Τελευταία Νέα New Money
- Αυτά προβλέπει το «στενάχωρο» προσύμφωνο της Μάλτας
- Πόσο φόρο θα πληρώσουμε με το νέο αφορολόγητο όριο
- Στη Βουλή το ν/σ για τον εξωδικαστικό μηχανισμό
- Συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. της ΕΒΖ
- Τέταρτο εβδομαδιαίο ανοδικό σερί για τον χρυσό
- Σε υψηλό ενός μήνα το πετρέλαιο
- Στοκχόλμη: Συνελήφθη άνδρας που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης
- Bruegel: «Μάχη για το θεαθήναι» η διελκυστίνδα με τους θεσμούς
- Δικαστικό «μπλόκο» για την Uber στην Ιταλία
- Warner Bros: Αποζημίωση $900 εκατ. αν δεν... αποδείξει ότι υπάρχουν φαντάσματα!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σύγχυση με τα διόδια
- Έως 18:00 ανοικτά τα μαγαζιά, ψώνια και την Κυριακή
- ΒΜW Group: Όραμα μελλοντικής πολυτέλειας
- Διχασμένοι οι ψηφοφόροι του Trump για τα πλήγματα στη Συρία
- Ο καιρός σήμερα
- Τα “όχι” της αντιπολίτευσης στη συμφωνία της Μάλτας
- Επίθεση στη Σουηδία: Τέσσερις νεκροί και δύο συλλήψεις
- Φλαμπουράρης: Οι δανειστές φταίνε για την καθυστέρηση
- Ιδού ο λογαριασμός της συμφωνίας - Ποιοι θα πιουν το πικρό ποτήρι
- «Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις»