ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΑΡΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

09:00 8/4/2017 - Πηγή: BankWars

Με 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ πληρώνει η Ελλάδα τα …εισιτήρια των εκπροσώπων των δανειστών που, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της Μάλτας, θα επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA).

Τι έδωσε η κυβέρνηση

Αποδέχτηκε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 3,6 δισ., 1,8 δισ. συντάξεις, 1,8 δισ. αφορολόγητο.Τα μετρά αυτά χτυπάνε τα πιο αδύναμα οικονομικά
στρώματα Οι περικοπές θα γίνουν έτσι κι αλλιώς, ενώ τα αντίμετρα, θα εφαρμοστούν μόνο αν πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος.Ο μηχανισμός επαλήθευσης που θα κρίνει το καλοκαίρι του 2018 αν θα ληφθούν όλα τα μέτρα μαζί το 2019, επηρεάζεται από πολιτικές σκοπιμότητες αφού θα βγάζει πόρισμα στη βάση προβλέψεων και όχι πραγματικών οικονομικών αποτελεσμάτων.Η προνομοθέτηση των μέτρων δεσμεύει την επόμενη κυβέρνησηΤα τεράστια πλεονάσματα του 3,5 % θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια μετά το 2018.Το 40% των παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ θα πωληθεί σε ιδιώτες. Αν και προς το παρόν θα μπει πωλητήριο μόνο σε λιγνιτικές μονάδες, είναι πολύ πιθανό να πουληθούν εντέλει και υδροηλεκτρικά.Οι συλλογικές συμβάσεις επανέρχονται μετά το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβριο του 2018, και όχι από 1/1/2018 όπως ήθελε η κυβέρνηση.

Τι πήρε η κυβέρνηση

Τον Ιούνιο θα μπει στα ταμεία η νέα δόση για να εξοφληθούν οφειλές προς τους δανειστές.Τελειώνει η αβεβαιότητα που είχε «παγώσει» την αγορά.Ανοίγει ο δρόμος για να μπει η Ελλάδα στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ.Μαζί με τις περικοπές, νομοθετούνται αντισταθμιστικά μέτρα πρόνοιας (αντιμετώπιση παιδικής φτώχειας, προγράμματα για τους ανέργους, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση φαρμάκων για συνταξιούχους, μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος).Για να κλείσει η αξιολόγηση θα υπάρξει συμφωνία επί των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος.Δεν θεσμοθετείται το lock-out,Δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων.

Οι εκκρεμότητες

Δεν έχει ξεκαθαριστεί το για πόσα χρόνια μετά το τέλος τους προγράμματος θα πρέπει να επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα του 3,5%. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα 3 χρόνια (2019, 2020, 2021).Το ποιες ακριβώς θα είναι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις του χρέους θα συζητηθεί μετά την τεχνική συμφωνία (SLA)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ, ΚΕΡΕ

Με πολιτική συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών άμεσα στην Αθήνα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκαν μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά σε αντίμετρα.

«Τα νέα είναι ότι έχουμε συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα. ‘Eχουμε μια συμφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να εργάζονται για να φτάσουν στην τεχνική συμφωνία (SLA) το ταχύτερο δυνατό, ανέφερεο ο επικεφαλής του Eurogroup.
Άλλωστε τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί, διαβεβαίωσε.

Υπήρξε συμφωνία για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι’αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα.

Επίσης, αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Εφόσον γίνει αυτό το Eurogroup θα επιστρέψει για τα μέτρα του χρέους, ανέφερε.

Π. Μοσκοβισί: «Ισορροπημένη» η συμφωνία επί της αρχής

Μετά τη λήξη της συνεδρίας του Eurogroup που διεξήχθη στη Βαλέτα της Μάλτας, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία επί της αρχής ήρθε μετά από μήνες «δύσκολων διαπραγματεύσεων» και την εντατικοποιησή τους τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες και ώρες.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι για το μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι μια πολιτική απόφαση προσθέτοντας ότι γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν φτάσουμε στην τεχνική συμφωνία.

Πρόσθεσε, δε, ότι ήταν η συνάντηση της Τρίτης στην οποία συζητήθηκαν λεπτομέρειες και ολοκληρώθηκαν κάποιο πιο λεπτομερή ζητήματα που «μας επέτρεψε να ενημερώσουμε τους υπουργούς για τα μέτρα και την αλληλουχία τους».

Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι δεν θα μπορούσα να μιλήσω για συμφωνία αν δεν είχε ταχθεί υπέρ το ΔΝΤ.

Σε ερώτηση για την ακριβή επιστροφή των Θεσμών ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «ποτέ δεν δίνω ημερομηνίες για την επιστροφή των Θεσμών αλλά τώρα που επιλύσαμε τα σημαντικά ζητήματα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να μην επιστρέψουν τα κλιμάκια των Θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν. Ζήτησα από τα κλιμάκια που είναι εδώ στη Μάλτα να εργαστούν σήμερα και αύριο για ορισμένα ζητήματα. Είναι καθαρά τεχνικό ζήτημα και όχι πολιτικό, πρέπει να δούμε το πρόγραμμα, τις αργίες αλλά έχουμε λύσει τα σημαντικά προβλήματα».

Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης. «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα».

O αξιωματούχος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι ένα περιεκτικό SLA (τεχνική συμφωνία) θα υπάρξει «πολύ σύντομα» και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.

Πιστεύουμε είπε το στέλεχος της ΕΚΤ ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions γιατί όσο παιρνά ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα.

Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Για συμφωνία στους βασικούς πυλώνες έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο υπάρχει συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία.

«Είναι στη φύση των συμβιβασμών να περιλαμβάνουν και μέτρα τα οποία θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ομαδικές απολύσεις και lock out.

Σχετικά με τα αντίμετρα, τόνισε ότι θα εφαρμοστούν το 2019 εάν επιτευχθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5%.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, τα θετικά μέτρα το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος.

Αυτό το μίγμα κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζει τα σκληρά μέτρα και δημιουργούν τη βάση για ένα κράτος πρόνοια, εκτίμησε. Οπως είπε, συμφωνήθηκε και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα