ΑΔΜΗΕ: Aύξηση 55% στις αμοιβές των Golden Boys επί ΣΥΡΙΖΑ

της Ελένης Στεργίου

Αν και ο μητρικός όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική ασφυξία, η πρώην διορισμένη -επί ΣΥΡΙΖΑ - διοίκηση του ΑΔΜΗΕ κόστισε το ιλιγγιώδες ποσό των 656 χιλιάδων ευρώ , αφού πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος ενέκριναν αναδρομικές αυξήσεις στους ίδιους, το 2016.

Παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης του ζητήματος από την

κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας, οι αριθμοί αποκαλύπτουν το σουρεαλιστικό της υπόθεσης των χρυσών στελεχών του ΑΔΜΗΕ διότι τα ποσά είναι τελικά πολύ μεγαλύτερα από τις καταγγελίες.

Θυμίζουμε πως ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να πληροφορηθεί εάν ισχύουν οι πληροφορίες περί καταβολής αναδρομικών ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Μετά την αποκάλυψη ζητήθηκε η παραίτηση του προέδρου (Μανώλη Κορωνιωτάκη) και του διευθύνοντος συμβούλου (Ιωάννη Μπλάνα), με την κυβέρνηση να μειώνει το κόστος αμοιβών. Από τότε, μόνον ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε το καθαρό ποσό που εισέπραξε, καθότι ο διευθύνων αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι είναι νόμιμο.

Λίγους μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι μέσα σε ένα χρόνο όχι αυξήθηκαν οι δαπάνες για αμοιβές Διοικητικού Συμβουλίου κατά περίπου 55% το 2015 με 2016, αλλά και ο ένας εκ των δυο δεν έχει επιστρέψει τα χρήματα.

Μάλιστα, ο κ. Ιωάννης Μπλάνας διαθέτει ακόνα στον ΑΔΜΗΕ δικό του γραφείο, εταιρικό αυτοκίνητο και έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του ως διευθυντής της εταιρείας. Αρνείται να επιστρέψει τα χρήματα που εξασφάλισε, δίνοντας αύξηση από τα περίπου 4.600 ευρώ που ελάμβανε σε 20.000 ευρώ το μήνα.

Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν επιστρέψει ο κ. Μπλάνας τα χρήματα που εισέπραξε, 140 χιλιάδων ευρώ αφορά σε φόρους και εισφορές που ζημιώνουν την εταιρεία.

Όπως φαίνεται από τον ισολογισμό της εταιρείας, τα αναδρομικά που εισέπραξαν ο Πρόεδρος και στον Διευθύνοντας Σύμβουλος ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ.

"Στα τέλη του 2016 πραγματοποιήθηκε καταβολή συμπληρωματικών αμοιβών σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (στον Πρόεδρο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο) συνολικού κόστους 500 χιλ. ευρώ περίπου", αναφέρει ο ισολογισμός. Επίσης, εκτός από τα αναδρομικά, τα δύο πρώην μέλη της διοίκησης εισέπρατταν ως κανονικές αμοιβές από τη συμμετοχή τους στο ΔΣ του ΑΔΜΗΕ ως εκτελεστικά μέλη ποσό της τάξης των 78 χιλιάδων ευρώ ετησίως με βάση τις ετήσιες καταστάσεις της εταιρείας. Δηλαδή, η πρώην διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε κοστίσει πέρυσι στην εταιρεία 656.000 ευρώ.

"Οι μικτές αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου για τη περίοδο που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2016 ανήλθαν σε Ευρώ 220 χιλ. έναντι Ευρώ 142 χιλ. της χρήσης 2015, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 55% περίπου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της χρήσης 2016 είχε δύο εκτελεστικά μέλη ενώ το 2015 είχε μόνο ένα.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει εργοδοτικές εισφορές αλλά δεν περιλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το τιμολόγιο του προσωπικού της ΔΕΗ. Οι αμοιβές των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου, για το 2016 ανήλθαν σε Ευρώ 49 χιλ. έναντι Ευρώ 79 χιλ. του 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 38% περίπου. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των αμειβόμενων μελών από έξι που ήταν το 2015, σε τέσσερα για το 2016. Στις ως άνω αμοιβές εμπεριέχονται και οι αμοιβές παραστάσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Επιπλέον στα τέλη του 2016 πραγματοποιήθηκε καταβολή συμπληρωματικών αμοιβών σε πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (στον Πρόεδρο και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο) συνολικού κόστους Ευρώ 500 χιλ. περίπου.

Ωστόσο η Εταιρεία αποφάσισε την ανάκτηση του ποσού που αποδόθηκε στα ανωτέρω μέλη σχηματίζοντας σχετική απαίτηση στις Χρηματοοικονομικές καταστάσεις. Η Εταιρεία έχει αναγνωρίσει απαιτήσεις Ευρώ 247 χιλ. περίπου πλέον Ευρώ112 χιλ. έναντι αυτών των αχρεωστήτως καταβλημένων πρόσθετων αμοιβών. Το ένα μέλος έχει ήδη επιστρέψει τα αποδοθέντα σε αυτό ποσά", επισημαίνει αναλυτικά ο ισολογισμός.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΑΔΜΗΕ γράφει ζημιές και συγκεκριμένα πέρυσι είχε μειωμένες πωλήσεις 248,6 εκατ. (από 264,6 εκατ.) και έγραψε καθαρές ζημιές 2,67 εκατ. ευρώ, όταν το 2015 είχε κέρδη 35,5 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια της χρήσης του 2016 ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε σε επιστροφή κεφαλαίου προς τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με φόρο της τάξης των 28 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το 2014 είχε δημοσιεύσει κέρδη 97 εκατ. ευρώ που αντιπροσώπευαν το 70% της κερδοφορίας του ομίλου της ΔΕΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα