Xρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφει η αισιοδοξία – Ολική επαναφορά με μοχλό τις τράπεζες

Ανοδικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει κέρδη 1,04% και να βρίσκεται στις 971,84 μονάδες μηδενίζοντας τις απώλειες από το sell-off  της Δευτέρας με τους επενδυτές να θεωρούν ότι μια διπλωματική λύση στην Ουκρανική κρίση είναι πολύ πιθανή, παρά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι μια ρωσική εισβολή παραμένει στο τραπέζι.

Η αισιοδοξία έχει επιστρέψει από το πρωί στις διεθνείς

αγορές μετά την ανακοίνωση από το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους. Το Χρηματιστήριο Αθηνών για μια ακόμη φορά την φετινή χρονιά έδειξε ότι στις “άσχημα” χρηματιστηριακά ημέρες μπορεί να ενεργοποιήσει δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν την αγορά χωρίς να δοκιμάζονται κρίσιμες στηρίξεις που μπορεί να ακυρώσουν το ανοδικό σενάριο την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως βρίσκονται σε τροχιά σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό να καλπάζει και την πανδημία να αφήνει ακόμη το αποτύπωμά της στις οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την ολική επαναφορά στην κανονικότητα με βασικό μοχλό τις τράπεζες οι οποίες βρίσκονται σε θέση οδηγού από την αρχή της χρονιάς: Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους με αποδόσεις από 28% έως 35% ενώ οι μετοχές τους βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδισμένων μετοχών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η αύξηση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζικών μετοχών δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, είναι μια κίνηση που συνδέεται με την αλλαγή της οπτικής των ξένων χαρτοφυλακίων για την προοπτική της χώρας και ακολούθως του περιθωρίου βελτίωσης που υπάρχει στις αποτιμήσεις από την αύξηση της κερδοφορίας. Το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την Ουκρανική κρίση παραμένει στην κορυφή των αποδόσεων των Ευρωπαϊκών αγορών θυμίζοντας κάτι από το ένδοξο παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών. Επίσης η σταδιακή άρση των μέτρων της πανδημίας βοηθά στην αποκατάσταση της ομαλότητας υποστηρίζοντας την δραστηριότητα περισσότερων οικονομικών κλάδων (εστίαση, τουρισμός κλπ), γεγονός που φαίνεται να αποκτά τάση στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, οι πιθανές εξαγορές της ΙΟΝ και του Ελληνικού Δικτύου της HSBC (Παγκρήτια Τράπεζα), προσθέτουν νέες ψηφίδες στην εμπιστοσύνη ισχυρών επιχειρηματιών, σε σχέση με τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Παράλληλα, η Fitch στηρίζει το θετικό outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας και θεωρεί ότι το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, θα αντιμετωπιστεί με ευχέρεια, καθώς η ανάπτυξη θα φέρει και αυξημένα δημόσια έσοδα. Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 950 μονάδων, οι αγοραστές θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο τετραψήφια νούμερα, με πρώτη αντίσταση στις 1013 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα μπει σε κίνδυνο, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 931 (ημερήσιο “stop long’), ή χαμηλότερα των 923 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η μεσοπρόθεσμη αν παραβιαστεί η ζώνη στήριξης 900 – 888 μονάδων, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για την περίπτωση του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι αντιστάσεις στις 2390 – 2400 και 2500 μονάδες, με πρώτο ζητούμενο την επιστροφή, με κλείσιμο, υψηλότερα των 2371 μονάδων. Οι στηρίξεις στις 2300 – 2290, 2270, 2266 (ημερήσιο “stop long”), 2231, 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 2175 – 2145 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 1,11% και βρίσκεται στις 2.380,73 μονάδες Πειραιώς, Βιοχάλκο, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Aegean, Coc Cola και Σαράντης σημειώνουν κέρδη άνω του 1% με την ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Quest, ΟΠΑΠ και Λάμδα να ακολουθούν ήπια ανοδικά. Σε ανρητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η Jumbo και Ελλάκτωρ.

Διαβάστε ακόμη

ΒΝP Paribas: Πώς κωδικοποιεί την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz

Σενάρια πολέμου και ακρίβειας «ξαναγράφουν» τον προϋπολογισμό

Όταν η σοκολάτα (ΙΟΝ) μιλάει με τα μπισκότα (Παπαδοπούλου), η Grivalia πουλάει στη Ρουμανία και η Κέρκυρα γοητεύει τους επενδυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα