Wall Street: Ένα «καυτό» καλοκαίρι γεμάτο ρεκόρ - Που θα φτάσει η αγορά;

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Sell in May and go away; Για... κοιτάχτε καλύτερα τα ταμπλό.

Το καλοκαίρι αυτό μόνο ρευστοποιήσεις δεν είχε, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τον παλιό αυτό κανόνα της Wall Street (που θέλει τους αγοραστές να την «κάνουν» λίγο πριν το καλοκαίρι για να επανεμφανιστούν το φθινόπωρο) και ο οποίος τα τελευταία χρόνια δε βρίσκει εφαρμογή στην αμερικανική αγορά.

Και πως να βρει, αφού η αγορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μοιάζει να μην υπακούει πια σε θεμελιώδη, μακροοικονομικά και παραδοσιακές τεχνικές αναλύσεις, ενώ όσον αφορά τα tweets και τις αιφνιδιαστικές «τρέλες» του Τραμπ, οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν πάθει "ανοσία"...

Τα νούμερα δε λένε ψέματα. Ειδικά ο Αύγουστος υπήρξε ιδιαίτερα κερδοφόρος, με τους S&P 500 και Nasdaq μάλιστα να καταγράφουν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.

Πρόκειται μάλιστα για τον καλύτερο Αύγουστο από το 2014 στην αμερικανική αγορά: Κέρδη 2,2% για Dow Kones, 3% για S&P 500 και 5,7% για Νasdaq.

Τι κι αν μαίνεται εμπορικός πόλεμος (παρότι έχουν κλείσει κάποια μέτωπα όπως πχ Μεξικό και σύντομα με Καναδά - μένουν Κίνα-ΕΕ), τι κι αν ο Τραμπ φλερτάρει με την... καθαίρεση εν μέσω διαδοχικών σκανδάλων, τι κι αν οι "προφήτες" φωνάζουν για πρωτοφανή βουτιά-διόρθωση της «υπερτιμημένης φούσκας» των αμερικανικών μετοχών;

Να σημειωθεί ότι οι φωνές αυτές χρονολογούνται μέχρι και 5 χρόνια πίσω! Με άλλα λόγια αν κάποιος ακολουθούσε την επενδυτική στρατηγική αυτή και «σόρταρε» την καλπάζουσα αμερικανική αγορά, τώρα θα έκλαιγε με μαύρο δάκρυ...

Τι κι αν είναι όμως πράγματι φούσκα; Άλλωστε κανείς δεν αμφιβάλλει πως έπεται διόρθωση κάποια στιγμή (και πιθανόν ισχυρή-αντάξια της ανόδου ασφαλώς). Η αμερικανική οικονομία είναι στα καλύτερα της. Δεν το λέμε εμείς... το λένε τα νούμερα.

Βασιλιάς το δολάριο

Στο μεταξύ το δολάριο κάνει πάρτι πάνω από τα «πτώματα» των αναδυόμενων αγορών, με τη Fed να «σιγοντάρει» με ευνοϊκήν ομισματική πολιτική, την ώρα που πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες είχαν δανειστεί σε ξένο νόμισμα, κυρίως δολάριο (ή ευρώ) «ανακαλύπτουν» ότι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το εξωτερικό χρέος τους.

Μεταξύ των χειρότερων επιδόσεων φέτος η Τουρκία, η Αργεντινή και η Ινδία (αλλά και Βραζιλία, Τυνησία κ.α.) οι οποίες βιώνουν νομισματική κρίση. Την ίδια ώρα ο δέικτης δολαρίου σκαρφαλώνει στις 95 μονάδες, με το EUR/USD στο 1,16. Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,86%, καθώς οι risk-on επενδυτές τοποθετούνται κυρίως σε μετοχές.

Ως που θα φτάσει όμως ο Αμερικάνος;

Διεθνή οικονομικά portal, αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια, καθημερινά, για το μεγάλο ΚΡΑΧ (το οποίο βέβαια μεν αναπόφευκτα θα έρθει κάποια στιγμή και θα είναι μεγάλο), ωστόσο... «ήμουν νιος και γέρασα» που λένε.

Το στόρι στη Wall Street αρχίζει να μοιάζει τρομαχτικά με τη γνωστή ιστορία του βοσκού που φώναζε συνεχώς για λύκο, ο οποίος τελικά ήρθε όταν πλέον δεν τον πίστευε κανείς.

Το σίγουρο είναι πως όποτε έρθει η επόμενη διόρθωση θα είναι εξαιρετικά ισχυρή.

Ορισμένοι αναλυτές πάντως συμφωνούν πως οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών παραπέμπουν μεν σε "φούσκα", ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετό "καύσιμο", με πολλούς να μιλούν ακόμη και για περιθώρια κέρδους 10 με 15%.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή «no bet» είναι η σοφότερη αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε να αγοράσεις και να κάνεις διακράτηση μπορείς φυσικά, με τέτοιο μεγάλο ρίσκο, αλλά ούτε αξίζει να κοντράρεις μία τόσο δυνατή τάση.

Tί θα γίνει όμως όταν όλοι αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες πάμπλουτοι επενδυτές, ζητήσουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές τους... και λόγο αλλαγής της ψυχολογίας, οι αγοραστές αποφασίσουν να εμφανιστούν στις "δίκαιες αποτιμήσεις", οι οποίες είναι σε τιμές τουλάχιστον 20% πιο κάτω από τις τρέχουσες; Είδωμεν...

Ακολουθεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και.. ξεκαρδιστικό γράφημα που δείχνει πόσο έξω έχουν πέσει κορυφαίοι αναλυτές ανά τα χρόνια σε ότι αφορά την πορεία της Wall Street:

Που έκλεισε η αγορά την Παρασκευή

Την Παρασκεύη, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,09% στις 25.964,82 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,01% στις 2.901.52 μονάδες και ο Nasdaq κινείται κατά 0,26% υψηλότερα, στις 8.109,54 μονάδες.

Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κατέγραψαν διαδοχικά ιστορικά υψηλά αυτή την εβδομάδα, εν μέσω της αισιοδοξίας σχετικά με το εμπόριο, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη τη Δευτέρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Μεξικό.

Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, που θεωρούνται «ευαίσθητες» σε εμπορικά θέματα λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στο εξωτερικό, σημείωσαν απώλειες 0,7% και κέρδη 0,6% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Coca-Cola υποχώρησε κατά 0,1%, μετά την είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει την αλυσίδα Costa Coffee, έναντι 5,1 δισ. δολ., και εισέρχεται στην αγορά του καφέ.

Keywords
Τυχαία Θέματα