Villeroy: H EKT μπορεί να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού

Η ΕΚΤ έχει τα αναγκαία εργαλεία έτσι ώστε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί, αφού ο πληθωρισμός βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Francois Villeroy De Galhau.

"O πληθωρισμός παραμένει χαμηλά, είναι αλήθεια, αλλά έχουμε ανταποκριθεί στην κατάσταση ενεργά και αποτελεσματικά", ανέφερε ο Villeroy σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV από

το Παρίσι. "Ας κοιτάξουμε τα οικονομικά δεδομένα, αυτό είναι και το σημαντικό, και αν χρειαστεί -τονίζοντας το εάν- έχουμε τα εργαλεία και την ικανότητα να δράσουμε".

Αντιμέτωπος με επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας μέχρι και τον Μάρτιο του 2017, ενώ μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,3%. Οι επενδυτές δεν χάρηκαν και πολύ με τα μέτρα και έθεσαν το ευρώ σε ανοδική τροχιά.

Οι καταναλωτικές τιμές της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ. Ο πληθωρισμός βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον στόχο του σχεδόν 2%.

Οι έρευνες δείχνουν πως τα κίνητρα της ΕΚΤ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό κατά 0,5% το 2016 και "σχεδόν το ίδιο" για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Villeroy ο οποίος είναι και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας από τον Νοέμβριο.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής όπως ο διοικητής της ΒοΕ Mark Carney, η Christine Lagarde του ΔΝΤ και ο αντιπρόεδρος της Fed, Stanley Fischer συναντώνται στο Παρίσι σήμερα για να συζητήσουν τα προβλήματα που τυχόν θα αντιμετωπίσουν με την αύξηση των τιμών τη στιγμή που τα επιτόκια παγκοσμίως βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα