Ton Büchner: Αποχωρεί την πιο κρίσιμη ώρα για την Akzo Nobel

Ο CEO της Akzo Nobel αποχωρεί από τη θέση του για λόγους υγείας. Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση ο ολλανδικός κολοσσός του τομέα χρωμάτων και χημικών έκανε γνωστή την παραίτηση του δ/νοντος συμβούλου της, σε μια στιγμή δύσκολη, ωστόσο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο διαχωρισμού του τομέα χημικών. Στόχος, ο κατευνασμός των μετόχων μετά την απόρριψη προσφοράς

εξαγορά της Akzo Nobel από ,την αμερικανική PPG με τίμημα 28 δισ. δολ.

Η απόφαση του Büchner να αποχωρήσει έρχεται μετά την πολύμηνη μάχη της Akzo Nobel να αποφύγει τις επίμονες πιέσεις της PPG, αλλά και σε μια στιγμή που κορυφώνεται η επιθετική καμπάνια του ακτιβιστή μεγαλοεπενδυτή της Akzo της αμερικάνικης Elliott Management που προσπαθεί να σπρώξει την εταιρεία σε συμφωνία πώλησης.

Μολονότι η Akzo δεν αποκάλυψε ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα υγείας του CEO της, ωστόσο επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι το να συνεχίζει να εργάζεται στο πόστο του μπορεί να αποβεί «επικίνδυνο» για την υγεία του.

«Πρόκειται για μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη, όχι εβδομάδων, αλλά ημερών», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Antony Burgmans.

Η Akzo αυτό το διάστημα είναι σε διαδικασία διχοτόμησης των κλάδων χημικών και χρωμάτων, είτε μέσω ΙΡΟ ή μέσω πώλησης και οι μέτοχοι την πιέζουν να επισπεύσει το κλείσιμο μιας συμφωνίας, μετά την υπόσχεση ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε την αξία της εταιρείας μετά την πώλησή της στην PPG.

Αντικαταστάτης θα είναι ο Thierry Vanlancker, νυν επικεφαλής του τομέα χημικών της Akzo και, όπως δήλωσε, δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από την τρέχουσα στρατηγική.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Büchner κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρείας, να αυξήσει την κερδοφορία της και τις ταμειακές ροές σε επίπεδα ρεκόρ.

Μπήκε στην AkzoNobel το 2012 και ήταν ο ιθύνων νους ενός λειτουργικού και χρηματοικονομικού πλάνου που βοήθησαν την εταιρεία να ανακοινώσει τη δημιουργία δύο κλάδων υψηλών επιδόσεων: του κλάδου χημικών και του τομέα χρωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα