To σουηδικό κοινωνικό μοντέλο καταρρέει λόγω προσφυγικού

Η Σουηδία προσπαθεί να αντεπεξέλθει στον απροσδόκητα υψηλό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Γι αυτό το λόγο και πολλά πράγματα που κάποτε θα αποτελούσαν εφιάλτη για τη χώρα τώρα πια γίνονται πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να επέμβει στην "άγια" αγορά εργασίας, όπου συνήθως οι μισθοί θέτονται από τους εργοδότες και τα συνδικάτα. Ο λόγος; Πολλοί πιστεύουν πως η Σουηδία χρειάζεται να θέσει ένα χαμηλότερο ελάχιστο μισθό για να δημιουργηθούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να απορροφήσουν τους πρόσφυγες.

Πολλές από τις βάσεις του σπουδαίου σουηδικού μοντέλου με την δωρεάν εκπαίδευση και την δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας στοχοποιούνται λόγω της κατάστασης.

Τρία εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανησυχούν τόσο πολύ για την εργασιακή κατάσταση των μεταναστών που είναι έτοιμα να υπερψηφίσουν νέους κατώτατους μισθούς, παρόλα αυτά, το κυβερνών κόμμα και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το έχουν καταψηφίσει.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αναφέρουν πως το μοντέλο διακυβέρνησης είναι αρκετά στιβαρό έτσι ώστε να αντεπεξέλθει με τους 250.000 πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη χώρα των 9,9 εκατ. πολιτών. Παρόλα αυτά, η ανησυχία είναι φανερή, μετά και από το τέλος της πολιτικής των ανοικτών πυλών που τελείωσε τον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα