Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο: Να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων

Οκτώ μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάζει σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον απολογισμό του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) με την τέταρτη και τελευταία ομιλία του προέδρου της Επιτροπής, για «την Κατάσταση της Ένωσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας του αναφέρθηκε στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι

θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι συνεχίζουν να τις υποτιμούν.

«Η Ελλάδα κατάφερε, μετά από πολλά επώδυνα χρόνια και σοβαρά προβλήματα που δεν είχαν προηγούμενο, να σταθεί στα πόδια της. Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις προσπάθειες των Ελλήνων, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι συνεχίζουν να τις υποτιμούν. Πρόκειται για την αξιοπρέπεια της χώρας», είπε και πρόσθεσε «για όλα αυτά αισθάνομαι υπερήφανος».

Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει το έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που ο ίδιος είχε θέσει και να αναλύσει τον σχεδιασμό για το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να αναφερθεί στη μετανάστευση, στην προστασία και ασφάλεια των συνόρων, στην Ευρωζώνη, στο μέλλον της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει το ευρώ να αναδειχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα, το οποίο θα ανταγωνίζεται το δολάριο των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται, μια από τις ανησυχίες του Γιούνκερ είναι η αποτίμηση μεγάλου μέρους των ενεργειακών εισαγωγών των κρατών-μελών της ΕΕ σε δολάριο, παρότι πολύ μικρό μέρος τους προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Μια ακόμα προτεραιότητα είναι να συναφθεί μελλοντικά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με όλη την Αφρική και ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων και να γίνουν επενδύσεις αντί να προσφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Όσον αφορά το Brexit, ο Γιούνκερ αναμένεται να υποστηρίξει πως η Βρετανία δεν πρέπει να περιμένει από τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές να αμβλύνουν τη στάση τους στις συνομιλίες, αλλά θα επαναλάβει την προσφορά προς το Λονδίνο τα δύο μέρη να διατηρήσουν στενή σχέση συνεργασίας μετά το «διαζύγιο».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, ο Γιούνκερ θα επισημάνει πως μολονότι η Βρετανία μετά το Brexit θα μετατραπεί — στο ιδιόλεκτο των Βρυξελλών — σε «τρίτη χώρα», «το ΗΒ δεν θα γίνει ποτέ μια συνηθισμένη τρίτη χώρα».

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν τον δικό τους απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα επισημάνουν αυτά που θέλουν να δουν να επιτυγχάνονται μέχρι τον Μάιο του 2019.

Keywords
Τυχαία Θέματα