TUI και Τhomas Cook αγοράζουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Στεφανία Σούκη

Εχοντας ήδη στην ομπρέλα τους περίπου 11.500 δωμάτια και συνολικά 84 ξενοδοχεία στους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς, οι δύο κορυφαίοι tour operators της ευρωπαϊκής αγοράς, Τhomas Cook και TUI, επενδύουν περαιτέρω δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τη διετία 2019-2020 για ιδιόκτητες, πλέον, ξενοδοχειακές μονάδες, συνυπολογίζοντας τη χώρα μας στις πιο ώριμες τουριστικά ευρωπαϊκές αγορές και προσβλέποντας στη διατήρηση των υψηλών επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού.

Κ αι οι δύο όμιλοι,

με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις βασικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού της Ευρώπης -βρετανική και γερμανική-, έχουν βιώσει από την αρχή της χρονιάς τον αντίκτυπο από τους τριγμούς λόγω Brexit, αλλά και τους πιο συγκρατημένους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς θα κυλήσει η θερινή σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

TUI και Thomas Cook είδαν τις οικονομικές τους επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2018- 2019 (έως τις 31 Μαρτίου 2019) να πιέζονται περαιτέρω, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, με σημαντική διεύρυνση των ζημιών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ειδικά για την Τhomas Cook, με τις αιτίες να εντοπίζονται στο γενικότερο οικονομικό κλίμα αβεβαιότητας στην Ευρώπη, στην περυσινή καλοκαιρία στη Βόρεια Ευρωπη που περιόρισε τα ταξίδια των Βοριοευρωπαίων στον ευρωπαϊκό Νότο, στο Brexit και τις εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για την πώληση περισσότερων πακέτων.

Στην Ελλάδα, οι δύο όμιλοι υπολογίζεται ότι διακινούν κοντά στα 6 εκατομμύρια επισκέπτες και, παρά το γεγονός ότι το 2019 είναι «μια σεζόν γεμάτη προκλήσεις συνολικά για τις ευρωπαϊκές αγορές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς τους, η χώρα μας έχει κεντρικό ρόλο στα επενδυτικά τους πλάνα, τα οποία περιλαμβάνουν πλέον, εκτός από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, και ιδιόκτητες μονάδες με τις ευλογίες -σε πολλές περιπτώσεις- και των τραπεζών, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων στον κλάδο. Μεγαλύτερη συναίνεση φαίνεται ότι υπάρχει από την πλευρά των ιδιοκτητών-εγχώριων ξενοδόχων, οι οποίοι τη δεδομένη συγκυρία είναι πιο ανοιχτοί σε μετοχικές συνεργασίες και εξαγορές, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για βαριά ονόματα του ευρωπαϊκού τουρισμού, όπως η TUI και η Thomas Cook.

TUI: Νέες επενδύσεις σε Κρήτη, Κω και έπεται η Ρόδος

Ακριβώς πάνω σε αυτό το μοντέλο βαδίζει (και) στη χώρα μας η ΤUI, που ενισχύει πανευρωπαϊκά τις ξενοδοχειακές της δραστηριότητες σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου του κόστους και ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους, ώστε να αποφεύγει τους κραδασμούς από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς σε επίπεδο τουριστικής κίνησης.Τώρα, λοιπόν, φαίνεται ότι εντατικοποιεί περαιτέρω τις κινήσεις του στην ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του, που προβλέπει έως το τέλος της φετινής θερινής σεζόν την προσθήκη πάνω από 20 νέων ιδιόκτητων ξενοδοχείων, αλλά και δικών του concepts σε 11 χώρες, είτε με μεμονωμένα joint ventures είτε μέσα από μακροχρόνιες συνεργασίες.

Ο κορυφαίος tour operator της Ευρώπης, o οποίος διακινεί συνολικά πάνω από 27 εκατομμύρια ταξιδιώτες σε 180 διαφορετικούς προορισμούς ανά την υφήλιο, έχει ανακοινώσει επίσημα εδώ και δύο χρόνια την πρόθεσή του να δημιουργήσει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων μονάδων στη χώρα μας.Ετσι, στην Ελλάδα μετά την απόκτηση το α' τρίμηνο του 2019 αντί 62,9 εκατ. ευρώ (στο πλαίσιο των σχετικών διαδικασιών που εκκίνησε η πιστώτρια Eurobank) του συγκροτήματος των τριών ξενοδοχείων «Lakitira» στην Κω, σε κοινοπραξία με την Atlantica, ο όμιλος εξασφάλισε προ ημερών από την Eιδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων την πολυαναμενόμενη άδεια δόμησης για το νέο mega project στην Κρήτη, τη νέα πεντάστερη μονάδα «Robinson Club».

Ο όμιλος Καράτζη σχεδίαζε τότε να κατασκευάσει ένα πολυτελές θέρετρο πέντε αστέρων, ωστόσο η μακροχρόνια σχέση που διατηρούσε με την TUI, μέσα και από το γνωστό ξενοδοχείο του ομίλου «Nana Beach», οδήγησε τελικά στη συμφωνία εξαγοράς.Η TUI είχε ανακοινώσει ήδη από το 2017 την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας του συνεργαζόμενου ομίλου Καράτζη, Στέλλα Πολάρις Κρέτα Α.Ε., ιδιοκτήτριας έκτασης στην περιοχή Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, όπου θα κατασκευαστεί η νέα μονάδα «Robinson Club».

Το νέο «Robinson Club» στην Ιεράπετρα, για το οποίο το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας παραπέμπει στη σεζόν του 2020, έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 60 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία πεντάστερου συγκροτήματος δυναμικότητας 800 κλινών και 350 δωματίων σε έκταση άνω των 110 στρεμμάτων.Στην Ελλάδα λειτουργούν τα «Robinson Club Daidalos» στην Κω και «Robinson Club Kyllini Beach» στην Πελοπόννησο, όπου μάλιστα τον περασμένο χειμώνα συνεχίστηκε το πρόγραμμα ανακαινίσεων.

Η Robinson Club GmbH, θυγατρική της TUI Group, διαθέτει 24 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολικά 14.300 κλίνες σε 12 χώρες.Επιπλέον, ειδικά για τη χώρα μας, στο τραπέζι φαίνεται να βρίσκεται η δημιουργία ενός ακόμη αντίστοιχου club στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον κυπριακό όμιλο Atlantica.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές εκτιμούν ότι, εφόσον λυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την Επιτροπή Παραμεθορίου, οι υπογραφές με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου θα μπορούσαν να μπουν αρχές του καλοκαιριού.Aegean Sun Investment (όμιλος Atlantica) για το ακίνητο «Νότια Αφάντου».Εκεί, είναι σε αναμονή -ακόμη- μία από τις πλέον πολυσυζητημένες αποκρατικοποιήσεις τα τελευταία χρόνια για δύο εκτάσεις όπου έχουν πλειοδοτήσει η M.A.Angeliadis για το Γκολφ Αφάντου και η Τ.N.

Το νέο «Robinson Club» σχεδιάζεται στην έκταση την οποία θα αναλάβει να αξιοποιήσει ο όμιλος Atlantica, ο οποίος διαθέτει χαρτοφυλάκιο 50 ξενοδοχείων σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο και αποτελεί από τους πλέον στενούς συνεργάτες της TUI στη Μεσόγειο.Οσον αφορά τα πρώην τρία ξενοδοχεία «Lakitira» στην Κω, περιλαμβάνονται από φέτος στις κρατήσεις της TUI ως δύο ξενοδοχεία με τις επωνυμίες «Atlantica Beach Resort Kos» και «TUI Sensimar Atlantica Belvedere Resort & Spa».Επισημαίνεται ότι η TUI βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την παρουσία ξένων ξενοδοχειακών αλυσίδων (μέσω συνεργασιών διαχείρισης, franchise κ.τ.λ.) στην ελληνική αγορά, με συνολικά 16 ξενοδοχεία και 4.148 δωμάτια στο τέλος της περασμένης χρονιάς, με βάση τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας συμβούλων Horwarth, μετά τους ομίλους της Thomas Cook και της Marriott.

Οι νέες επενδύσεις της Τhomas Cook στην Ελλάδα

Tην πρωτιά στην ελληνική αγορά έχει η Thomas Cook, η οποία διαθέτει και τη μεγαλύτερη παρουσία στη χώρα μας με συνολικά 68 ξενοδοχεία και 7.268 δωμάτια, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα της Horwarth.

Ο όμιλος, σε μια κίνηση ενίσχυσης της θέσης του στην ελληνική αγορά, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην εξαγορά δύο ακόμη ξενοδοχειακών ακινήτων, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής του για μεταστροφή -και αυτός- σε ιδιόκτητες μονάδες ώστε να εξασφαλίζονται μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Η Thomas Cook υπολογίζει ότι διακίνησε την περασμένη χρονιά κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια επισκέπτες κυρίως στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην ελληνική αγορά, όπου πλέον θέλει να δώσει περισσότερη έμφαση στις ιδιόκτητες μονάδες, μέσα και από την επενδυτική του πλατφόρμα Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), η οποία συστάθηκε πριν από έναν χρόνο σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ξενοδοχείων LMEY. Για την πρώτη διετία λειτουργίας της πλατφόρμας, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η απόκτηση 10-15 ξενοδοχειακών μονάδων σε δύο βασικές αγορές, Ελλάδα και Ισπανία.

Ηδη τον πρώτο χρόνο λειτουργίας η κοινοπραξία έχει σχεδόν διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό της σε εννέα προορισμούς, τέσσερις εκ των οποίων -μετά και τις προσθήκες της προηγούμενης εβδομάδας- βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η TCHI απέκτησε δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα στη χώρα μας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ξενοδοχείο-ναυαρχίδα της εταιρείας, το «Casa Cook Kos», το οποίο διαθέτει 100 δωμάτια και είναι η αποδοτικότερη ξενοδοχειακή μονάδα υπό την επωνυμία της Thomas Cook, ιδιοκτησίας μέχρι πρότινος της οικογένειας Καραθωμά. Το δεύτερο ξενοδοχειακό ακίνητο αφορά μια έκταση στην Κω στην οποία η εταιρεία προτίθεται να κατασκευάσει ξενοδοχείο «Cook's Club» 250 δωματίων για το επόμενο καλοκαίρι. Πέραν των δύο αυτών αγορών στην Ελλάδα, στην Ισπανία προχώρησε στην αγορά του «Sunwing Arguineguin» 250 δωματίων στο Γκραν Κανάρια.

Το joint venture της Thomas Cook και της LMEY ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 με στόχο την επέκταση στον κλάδο των ιδιόκτητων ξενοδοχείων στους δύο βασικούς προορισμούς της Thomas Cook (Ισπανία και Ελλάδα) και με στρατηγική «να αποκτήσει ξενοδοχεία τα οποία είτε υστερούν σε επιδόσεις, είτε σχετίζονται με προβληματικά δάνεια, είτε ακόμη χρήζουν επενδύσεων, με τη μετατροπή τους σε μονάδες με ιδιόκτητα brands». Η κοινοπραξία είχε αρχικά πέντε ξενοδοχεία (Ρόδος, Κρήτη, Μαγιόρκα, Ιμπιζα και Κεντρική Ισπανία), με την αξία των περιουσιακών της στοιχείων να αντιστοιχεί σε 150 εκατ. ευρώ. Πλέον με τις νέες προσθήκες αριθμεί συνολικά 2.800 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τον περασμένο χειμώνα η TCHI επένδυσε 7 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εταιρείας στην Ελλάδα, το «Sunwing Kallithea Beach» στη Ρόδο, για την ανακαίνισή του, προσθέτοντας δωμάτια με δική τους πισίνα, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση για πολυτελή καταλύματα.

Η TCHI θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι το πρώτο νεόκτιστο «Casa Cook» στην Ιμπιζα, ενώ έχει εξασφαλίσει δύο γύρους χρηματοδότησης συνολικού ύψους 91 εκατ. ευρώ από τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς με 40 εκατ. ευρώ.

Η κοινοπραξία έχει συσταθεί προκειμένου να συνδράμει τον ευρωπαϊκό κολοσσό να επιταχύνει τον σχεδιασμό του για τη διαχείριση περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων κάτω από την Thomas Cook, με έμφαση κυρίως στα πιο νέα ξενοδοχειακά concepts όπως αυτά των «Casa Cook» και «Cook's Club», που έκαναν μάλιστα το ντεμπούτο τους στην Ελλάδα σε Ρόδο και Χανιά αντίστοιχα. Η εμπειρία του ομίλου, πάντως, από τις πρώτες επιδόσεις της νέας γενιάς ξενοδοχείων του στην ελληνική αγορά είναι παραπάνω από ικανοποιητική τόσο από πλευράς πληρότητας όσο και από πλευράς οικονομικών επιδόσεων. Ενδεικτικά, το πρώτο «Cook's Club» στα Χανιά, το πρώτο του καλοκαίρι, το 2018, είχε εντυπωσιακές επιδόσεις με πληρότητα πάνω από 93%, ενώ διπλασίασε τη μέση τιμή του δωματίου έναντι της προηγούμενης σεζόν, σύμφωνα με τα νούμερα του γνωστού tour operator.

Οπως επισημαίνει η κυρία Θέμις Κριαρά, διευθύντρια Επιχειρήσεων της Thomas Cook για την Ελλάδα, έπεται και συνέχεια για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στη χώρα μας, όπου ακόμη και οι πιο ώριμοι προορισμοί όπως η Ρόδος και η Κως προσφέρονται για τα νέα ξενοδοχειακά concepts του ομίλου, όπως άλλωστε και η Κρήτη για το πιο οικογενειακό brand Sunwing. «Από ελληνικούς προορισμούς ξεκίνησαν τα πιο πρόσφατα ξενοδοχειακά concepts του ''Casa Cook'' και του ''Cook's Club'', ενώ συγχρόνως η Ελλάδα φιλοξενεί ορισμένα από τα παλαιότερα ξενοδοχεία μας, όπως το ''Sunwing Kallithea'' στη Ρόδο. Η ταχύτητα με την οποία μπορέσαμε να κάνουμε μέσα σε έναν χρόνο νέες εξαγορές είναι σαφής απόδειξη της πρόθεσής μας να αναπτυχθεί περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο της κοινοπραξίας».

Η Thomas Cook Group είναι από τους κορυφαίους ομίλους ταξιδιών αναψυχής παγκοσμίως, με πωλήσεις 9,6 δισ. λιρών, για το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, εξυπηρετώντας πάνω από 22 εκατομμύρια πελάτες ετησίως. Το ξενοδοχειακό τμήμα Τhomas Cook Hotels & Resorts, που διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία μέσα από οκτώ brands, με περισσότερα από 40.000 δωμάτια σε 47 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, είναι στη λίστα των 40 εταιρειών ξενοδοχείων παγκοσμίως.

Keywords
tui, ελλαδα, ξενοδοχεια, tui, thomas cook, joint venture, ευρωπη, εκπτωσεις, τραπεζες, κρητη, joint, eurobank, mega, project, νέα, club, beach, gmbh, θυγατρική, group, εκκρεμότητες, aegean, sun, γκολφ, κυπρος, αιγυπτος, spa, franchise, hotel, εταιρεία, casa, καλοκαιρι, ροδος, ιμπιζα, χανια, κως, hotels, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, τελος του κοσμου, χωρες, αδεια, ακινητα, δανεια, ιεραπετρα, ιμπιζα, ισπανια, κως, ονοματα, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, aegean, mega, αγορα, αφαντου, βορεια, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, δικη, δωσει, δωματια, ευρω, υπαρχει, εκκρεμότητες, εβδομαδα, επενδυσεις, ερευνα, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, θυγατρική, γκολφ, κινηση, κυρια, κλιμα, μαγιορκα, μεμονωμενα, ξενοδοχειο, ομιλος, οκτω, ομπρελα, πισινα, πωλησεις, ρολο, σαφης, σεζον, συνεχεια, ταξιδια, τιμη, τμημα, τρια, τριτη, group, αγορες, beach, sun, club, εμφαση, εννεα, hotels, franchise, gmbh, hotel, χωρα, joint, project, υπουργειο, joint venture, πληροφοριες, πωληση, ροδο, thomas cook, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα