Sputnic News: Το Grexit επιστρέφει – Αν συμβεί μαζί με Brexit... αντίο Ευρώπη

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, αφού κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και κυβέρνησης.

Σήμερα αναμένεται να γίνει η πλέον κρίσιμη – μέχρι στιγμής - συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που θα αποφασίσουν για το αν θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι θεσμοί για να επανεκκινήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μια αξιολόγηση, που, όπως αναφέρει το Sputnic News,

έχει καθυστερήσει πολλές φορές, λόγω ασυμφωνιών σε μια σειρά θεμάτων όπως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που πρέπει να κάνει η Αθήνα.

Η ανεργία καλπάζει, οι εταιρείες μετακομίζουν στο εξωτερικό λόγω υπερφορολόγησης και ο τουρισμός δέχεται βαρύ πλήγμα λόγω προσφυγικού. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η επιστροφή της χώρας σε ύφεση. Σε όλα αυτά οι δανειστές βλέπουν ως λύση το μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες, όπως πχ με την περικοπή των συντάξεων, προκειμένου να δοθεί ανάσα στον τραπεζικό κλάδο και στην αναβίωση των επιχειρήσεων. θα Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ρεπορτάζ του Guardian, που φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γκίκα Χαρδούβελη.

Mετά από τρία μνημόνια και την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η συζήτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να βγει ή όχι από το κοινό νόμισμα ξανανοίγει, υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα

Στο άρθρο της ανταποκρίτριας του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, επισημαίνεται πως το σημερινό Eurogroup θα κρίνει εν πολλοίς αν θα προχωρήσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς ή αν θα επιστρέψουμε σε μια κατάσταση αβεβαιότητας, όπως του καλοκαιριού.

«Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη την παρούσα στιγμή από όσο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι», υποστηρίζει ο κύριος Χαρδούβελης και όπως εξηγεί, «τότε το ζήτημα ήταν η πολιτική βούληση λίγων ανθρώπων, ενώ τώρα πρόκειται για ζήτημα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και σκληρής δουλειάς και αν μια κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτές και τις εφαρμόζει με δυσφορία, η πρόοδος γίνεται πολύ δύσκολη».

Το Eurogroup γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, με την ανεργία να παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη και πολλές επιχειρήσεις να μετεγκαθίστανται στη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης. Παράλληλα ο τουρισμός έχει υποστεί πλήγμα λόγω της εισροής προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, επισημαίνει ο Guardian.

«Η πιθανότητα ενός Grexit υπάρχει ακόμα. Δεν έχει φύγει», λέει ο κ. Χαρδούβελης, παραπέμποντας στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Η ανταποκρίτρια της Guardian αναφέρει πως όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ωστόσο το ΔΝΤ εξακολουθεί να αξιώνει τη λήψη περαιτέρω μέτρων ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% τα επόμενα χρόνια.

Σημείο έριδας μεταξύ Ευρωπαίων πιστωτών και ΔΝΤ παραμένει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ οι νέες μειώσεις στις συντάξεις είναι αδιανόητες για την κυβέρνηση. Τέλος, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δια στόματος εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέθλιψε όποιες ελπίδες υπήρχαν για χαλάρωση της στάσης των πιστωτών λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει το Sputnic News, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θεωρείται από επιχειρηματίες και τραπεζίτες ως ένας τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και ένα τέτοιο ενδεχόμενο γίνεται όλο και πιο ανοιχτά αντικείμενο συζήτησης. Οι πιθανές συνέπειες από το Grexit παραμένουν αρκετά ασαφείς, καθώς κάποιοι προβλέπουν μια μεγάλη άνοδο των εξαγωγών, του τουρισμού και της οικονομίας συνολικά, ενώ άλλοι προβλέπουν μια δραματική βουτιά των συνθηκών διαβίωσης για τους Έλληνες πολίτες. Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ο συνδυασμός του Grexit με το Brexit. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά για την ΕΕ, που πιθανότατα θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα