Μεικτά πρόσημα στην Ασία - Κέρδη σε Κίνα και Αυστραλία, πτώση στην Ιαπωνία

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι ασιατικές αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Αυστραλία, Νότιο Κορέα και Κίνα να κινούνται ανοδικά με εξαίρεση την Ιαπωνία, καθώς traders και αναλυτές «χωνεύουν» ακόμα τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ αλλά και τους νέους οικονομικούς στόχους για την κινεζική οικονομία,

που ανακοίνωσε η κινεζική ηγεσία το σαββατοκύριακο.

Ο MSCI Asia Pacific, με εξαίρεση τον ιαπωνικό δείκτη, ενισχύθηκε κατά 0,5% σε υψηλό δύο μηνών. Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με πτώση 0,61% στις 16.911 μονάδες, ενώ ο Topix υποχώρησε 1% στις 1.361 μονάδες.

Στη Νότιο Κορέα, ο δείκτης Kospi, έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 1.957 μονάδες. Ο δείκτης του Χονγκ Κονγκ έκλεισε σταθεροποιητικά, μετά από έντονες εναλλαγές μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους.

Οι κινεζικές αγορές κινήθηκαν υψηλότερα, με τον Shanghai composite να κλείνει ανοδικά κατά 0,85% στις 2.898 μονάδες και τον Shenzhen composite να κλείνει με κέρδη 2% στις 1.741 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο ASX 200 έκλεισε με κέρδη 1% στις 5.142 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τις ενεργειακές μετοχές, τις μετοχές πρώτων υλών και τις χρηματοοικονομικές μετοχές. Οι αντίστοιχοι δείκτες έκλεισαν με άνοδο 2,2%, 3% και 1,2% αντίστοιχα.

Το Λαϊκό Κόμμα της Κίνας ανακοίνωσε το Σάββατο χαλαρότερους οικονομικούς στόχους για το 2016, μεταξύ 6,5%-7%, στόχο 3% για τον πληθωρισμό και 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Στις μετοχές, οι κινεζικές κατασκευαστικές κινήθηκαν με μεικτά πρόσημα. Η China Communications Construction έκλεισε με πτώση 1% ενώ οι China Railway Construction και China Railway Group κινήθηκαν με άνοδο 1% και 0,88% αντίστοιχα.

Οι μετοχές των πρώτων υλών στην Αυστραλία, έκλεισαν με κέρδη. Η Rio Tinto έκλεισε με άνοδο 3,5%, η BHP Billiton έκλεισε με ράλι 5% και η Fortescue με «άλμα» 23,7%, μετά από άνοδο στις τιμές βασικών μετάλλων. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έκλεισε με άνοδο 0,7% στα 52,4 δολάρια ο τόνος, σε νέο υψηλό από τον Οκτώβριο.

Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε έναντι του αμερικανικού, έχοντας αγγίξει την Παρασκευή το υψηλότερο επίπεδο για το 2016, στα 0,7443 δολάρια.

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, κρατώντας το ψυχολογικό όριο του 113.

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι εξαγωγικές μετοχές. Η Toyota έκλεισε με πτώση 2,07% ενώ η Nissan έκλεισε με άνοδο 2,2%.

Μεικτά πρόσημα και στις ενεργειακές μετοχές, με την Santos να ενισχύεται κατά 1,54% και την Woodside Petroleum να καταγράφει άνοδο 2,44%. Οι ιαπωνικές πετρελαϊκές Japan Petroleum, Inpex και Fuji Oil έκλεισαν με πτώση μεταξύ 0,75%-2,44%.

Keywords
Τυχαία Θέματα