Siv Jensen: Είναι αυτή η... θηλυκή Τραμπ της Ευρώπης;

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Κάποτε ένας αξιωματούχος του δεξιού Κόμματος της Προόδου την είχε αποκαλέσει «lady with a bone in her nose, δηλαδή «κυρία με κόκαλο στη μύτη». Είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Νορβηγοί όταν θέλουν να πουν ότι κάποιος είναι «σκληρό καρύδι» κι ότι ξέρει να υπερασπίζεται τις απόψεις του.

Η Siv Jensen είναι η πρόεδρος αυτού του δεξιού κόμματος και έχει ως είδωλο τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Όπως και η πάλαι ποτέ Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας, η 46χρονη σήμερα Jensen προέρχεται από μια οικογένεια μικροαστών που έβγαζε τα προς το ζην διατηρώντας ένα κατάστημα με παπούτσια.

Όταν οι γονείς της, Tore Jensen και Monica Kjelsberg, πήραν διαζύγιο, η ίδια ήταν 11 ετών. Ο πατέρας της μετακόμισε στη Σουηδία και η μητέρα της άνοιξε ένα καθαριστήριο και ταυτόχρονα ανέλαβε μόνη της να αναθρέψει τρία παιδιά.

Η Monica μεγάλωσε τρεις φιλόδοξες κόρες: η αδελφή της Siv, η Nina, είναι επικεφαλής του νορβηγικού τμήματος του World Wildlife Fund. Η Siv αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, που υπήρξε φυτώριο πολλών CEO και πολιτικών. Τότε, λίγοι ήταν εκείνοι που μπορούσαν να διαβλέψουν την ανοδική πορεία της Jensen. Όπως λίγοι ήταν κι εκείνοι που μπόρεσαν να μαντέψουν τη δυναμική που θα αποκτούσε το Κόμμα της Προόδου του οπίου ηγείται. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του '70 στα πρότυπα του αμερικανικού ακραίου συντηρητικού κόμματος, του λεγόμενου tea party και είχε αντιμεταναστευτική ρητορική. Τελικά, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα της νορβηγικής Βουλής.

Η Jensen δηλώνει οπαδός της φιλελεύθερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια όσων θεωρούν πως η παράνομη μετανάστες και η αύξηση του κύματος των προσφύγων συνιστούν απειλή, τόσο για τη χώρα της, όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Μάλιστα στρέφει τα βέλη της ιδιαίτερα κατά των Μουσουλμάνων, κάνοντας λόγο για «υπό εξέλιξη, αχαλίνωτη, προσπάθεια ισλαμοποίησης της Ευρώπης». Το κόμμα της συμμετείχε για πρώτη φορά στον κυβερνητικό συνασπισμό το 2013. Η κυρία Jensen έκτοτε υπηρετεί τη χώρα της από το θώκο της υπουργού των Οικονομικών, ελπίζοντας παράλληλα πως οι εξελίξεις στην Ένωση θα βοηθήσουν την ίδια και το Κόμμα της Προόδου να κερδίσουν μεγαλύτερη δύναμη στις εκλογές της επόμενης χρονιάς. Εκτός των ευρωσκεπτικιστικών της θέσεων, η κυρία Jensen είναι γνωστή και για τον... σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει και το θέμα της κλιματικής αλλαγής...

Πέραν της Θάτσερ, η φωτογραφία της οποίας έχει περίοπτη θέση στο γραφείο της, ίνδαλμά της έχει τον Ρόναλντ Ρίγκαν. Θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει αντιφατική προσωπικότητα, αφού, αν και ασπάζεται ιδιαιτέρως συντηρητικές απόψεις σε πολλούς τομείς, παραταύτα υποστηρίζει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και γενικά εμφανίζει κάποιες φιλελεύθερες κοινωνικές απόψεις.

Είχε επιβάλει περικοπές στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Νορβηγίας, λέγοντας στη National Post ότι οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να εξαρτώνται από τις παροχές μέσω των προϋπολογισμών σε βαθμό που σταματούν να σκέφτονται τον εαυτό τους. Από την άλλη όμως άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερες δαπάνες από τα έσοδα που αποφέρει το πετρέλαιο, γιατί, όπως έλεγε, είναι καλή η εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά καλό είναι και το να έχει κανείς μια κοινωνία και υποδομές που λειτουργούν σωστά.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία είναι προγραμματισμένες για τις 11 Σεπτεμβρίου του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα