Shell: Πουλά κοιτάσματα σε Β. Θάλασσα και Ταϊλάνδη για μειώσει τα χρέη της

Μερίδια ύψους 4,7 δισ. δολαρίων σε κοιτάσματα που κατείχε σε Βόρεια Θάλασσα και Ταϊλάνδη πούλησε η ολλανδική Shell, με στόχο να μειώσει τα χρέη που τη βαραίνουν μετά την περσινή εξαγορά της BG Group , έναντι 54 δισ. δολαρίων.

Τα μερίδια των υπεράκτιων κοιτασμάτων στη Βόρεια Θάλασσα πωλήθηκαν στην Chrysaor για 3,8 δισ. δολάρια, ενώ η Kuwait

Petroleum αγοράζει το μερίδιο του κοιτάσματος φυσικού αερίου Bongkot στην Ταϊλάνδη για 900 εκατ. δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της οποίες συμφώνησε η Shell αφορούν σχεδόν το 50% των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατέχει στις δύο αυτές περιοχές, καθώς το χρέος της εκτινάχθηκε στα 80 δισ. δολ. Τα deals πώλησης κρίθηκαν ως απαραίτητα για τη μείωση αυτού του χρέους, καθώς και για τις πιστωτικές αξιολογήσεις της εταιρείας, αλλά και την αποπληρωμή των μερισμάτων.

Εξάλλου, την ώρα που κορυφαία προτεραιότητα για τον CEO, Ben van Beurden, ήταν η μείωση αυτού του χρέους, η Shell δεν μπόρεσε να πετύχει τον στόχο της για πώληση στοιχείων ενεργητικού την περσινή χρονιά καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου μείωσαν τις αποτιμήσεις τους.

Στόχος της Shell είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεί συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων μέχρι τα τέλη του 2018. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των dealsη μετοχή της Shell σημείωσε μικρή άνοδο στο Λονδίνο, στις 22,56 στερλίνες. Σημειώνεται ότι από τις αρχές της χρονιάς, η μετοχή έχει χάσει 4,3%.

Στα τέλη Σεπτέμβρη το καθαρό της χρέος ανερχόταν στα 78 δισ. δολ, ενώ η αναλογία καθαρού χρέους προς κεφάλαιο ήταν στο 29,2% έναντι 12,7% έναν χρόνο νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα