Deutsche Bank: Στα $629 εκατ. ο λογαριασμός για τις κατηγορίες ξεπλύματος μέσω Ρωσίας

Πρόστιμο συνολικού ύψους 629 εκατ. δολ. επέβαλαν οι βρετανικές και αμερικανικές αρχές στη Deutsche Bank, καθώς η γερμανική τράπεζα κατηγορείται ότι βοήθησε εύπορους Ρώσους να βγάλουν από τη χώρα ποσά 10 δισ. δολ., μέσω συναλλαγών – μια κίνηση που πιθανολογείται ότι είχε στόχο να

καλυφθούν οικονομικής φύσης εγκλήματα.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Deutsche Bank έφτασε σε συμβιβασμό ύψους 163 εκατ. στερλινών με τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές για την υπόθεση. Ο διακανονισμός αυτός της γερμανικής τράπεζας με τους Βρετανούς έρχεται λίγο μετά από μια παρόμοια συμφωνία που κατάφερε να πετύχει με τις οικονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τράπεζα εξέθεσε το βρετανικό χρηματοοικονομικό σύστημα στους κινδύνους που προκαλούνται από οικονομικά εγκλήματα, μέσω της αποτυχίας της να επιβλέψει επαρκώς τη δημιουργία νέων σχέσεων με πελάτες και το κλείσιμο διεθνών συνεργασιών και δραστηριοτήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στο Λονδίνο.

Ο διακανονισμός με τις ΗΠΑ που εγκρίθηκε από την τράπεζα τη Δευτέρα, συμπεριλαμβάνει την καταβολή 425 εκατ. δολαρίων και με αυτό τον τρόπο επιλύει το θέμα των καταγγελιών που αντιμετωπίζει ότι χρησιμοποίησε τη μέθοδο mirror-trading, προκειμένου για να βοηθήσει πλούσιους Ρώσους να βγάλουν 10 δισ. δολ. από τη χώρα το διάστημα 2011 - 2014. Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές «mirror trades» επιτρέπουν τις κινήσεις κεφαλαίων μεταξύ χωρών χωρίς να περνούν από τις κανονικές διαδικασίες των διασυνοριακών μεταφορών χρημάτων.

Όπως αναφέρει το τμήμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης (DFS), το σχέδιο αυτό προέβλεπε ότι οι πελάτες θα αγόραζαν μετοχές στη Μόσχα σε ρούβλια και τρίτοι πουλούσαν τις ίδιες μετοχές αμέσως μετά σε αμερικανικά δολάρια μέσω του βραχίονα της τράπεζας στο Λονδίνο.

Από τον Απρίλιο του 2012 έως και τον Οκτώβριο του 2014, πελάτες της Deutsche Bank χρησιμοποίησαν τη μέθοδο «mirror trading» προκειμένου να μεταφέρουν πάνω από 6 δισ. δολάρια από τη Ρωσία σε εξωχώριους λογαριασμούς σε τράπεζες της Κύπρου, της Εσθονίας και της Λετονίας, μέσω του βραχίονα της τράπεζας στη Βρετανία. Διεξήχθησαν κι άλλες ύποπτες συναλλαγές ύψους 4 δισ. δολ.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Deutsche Bank, Karl von Rohr, η τράπεζα «σημειώνει πρόοδο» στην επίλυση των εν εξελίξει ερευνών σε βάρος της.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αν και τα λεγόμενα mirror-trades μπορεί να είναι νόμιμα, εκτιμάται ότι δεν έγιναν από πλευράς Deutsche Bank οι απαραίτητοι έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η τέλεση αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα