Sell-off στην Κίνα μετά τα νέα «πυρά» $200 δισ. από Τραμπ

Η Κίνα αναδείχθηκε σε οδηγό των απωλειών σήμερα στις ασιατικές αγορές μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, μέσω της επιβολής δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τον ύπατο εκπρόσωπο Εμπορίου των ΗΠΑ του να προσδιορίσει κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα προκειμένου να τους επιβληθούν επιπλέον δασμοί ύψους 10%. Οι

συγκεκριμένοι δασμοί θα επιβληθούν στον βαθμό που το Πεκίνο δεν θα διαφοροποιήσει τις εμπορικές πρακτικές του, οι οποίες κρίνονται αθέμιτες από την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε ο κ. Τραμπ.

Απαντώντας το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα λάβει αντίποινα, αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στις απειλές τους για νέους δασμούς.

Ο Shanghai composite υποχώρησε σχεδόν 4% στις 2.904,09 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite υποχώρησε σχεδόν 6%

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με απώλειες 2,96% στις 29.413,70 μονάδες.

Με πτώση έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο καθώς υπάρχουν φόβοι για όξυνση των εντάσεων στο εμπόριο αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων. Ο βασικός δείκτης Nikkei έχασε 1,77%, με απώλεια 410,85 μονάδων, για να κλείσει στις 22.278,48 μονάδες. Ο δείκτης Topix μειώθηκε κατά 1,55%, με απώλεια 27,51 μονάδων, στις 1.743,92 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 1,52% στις 2.340,11 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο ASX200 με οριακές απώλειες 0,03% στις 6102,10 μονάδες.

Η πιθανότητα κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη φαίνεται να προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές.

«Οι απειλές θα επηρεάσουν τις αγορές, προφανώς… Ωστόσο καμία πλευρά δεν έχει ακόμη επιβάλει πραγματικά σοβαρούς δασμούς ώστε να μπορεί να μιλήσει κανείς για εμπορικό πόλεμο σε εξέλιξη», σημειώνει ο Derek Scissors, οικονομικός αναλυτής Ασίας του American Enterprise Institute.

Στα επιχειρηματικά νέα, η ιαπωνική Fujifilm Holdings μήνυσε την Xerox τη Δευτέρα ζητώντας αποζημίωση άνω του 1 δισ. Δολαρίων, μετά την απόρριψη από την δεύτερη μιας συγχώνευσης η οποία είχε προταθεί τον Μάιο. Οι μετοχές της Fujifilm σημειώνουν πτώση της τάξης του 1,56%.

Οι μετοχές της κινεζικής ZTE βυθίζονται κατά 20% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, μετά από απόφαση της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που επηρεάζει τη συμφωνία που πέτυχε η εταιρεία για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνεργασία της με αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ισχυρή πτωτική τάση δείχνουν οι μετοχές των εταιρειών - προμηθευτών της Apple. Η κατασκευάστρια καμερών για iPhone, σημειώνει πτώση 10% στο Χονγκ Κονγκ, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ, ενώ η κατασκευάστρια φακών Sunny Optical κινείται αρνητικά κατά 4.4%. Η δε μετοχή της AAC Technologies σημειώνει πτώση 2,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν, ως ασφαλές καταφύγιο, σημείωσε άνοδο στα 109,68 δολάρια νωρίτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα