Ryanair: Το μερίδιο του 10% στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες σε Τουρκία- Αίγυπτο

Της Στεφανίας Σούκη


Σε επίπεδα χαμηλότερα του ευρωπαϊκού της μέσου όρου διαμορφώνεται το μερίδιο αγοράς της Ryanair στην ελληνική αγορά, με την ιρλανδική low cost αεροπορική να ακολουθεί συγκρατημένη πολιτική στη χώρα μας, επικαλούμενη τα υψηλά τέλη, και να βλέπει τώρα περισσότερες ευκαιρίες σε αγορές που είχαν υποστεί στο πρόσφατο παρελθόν απώλειες λόγω των θεμάτων ασφαλείας που αντιμετώπιζαν όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Με

βάση τα νούμερα που παρουσίασε χθές η διοίκηση για τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2018, πανευρωπαϊκά, το μερίδιο αγοράς της Ryanair διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στο 15%, ενώ το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10%, στη δεύτερη θέση πίσω από την Aegean, η οποία διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, ενώ τρίτη ακολουθεί η Skyexpress. To υψηλότερο μερίδιο διαθέτει, όπως είναι εύκολο, η εταιρεία στην ιρλανδική αγορά, με ένα μερίδιο 48%, ενώ στις πιο ισχυρές αγορές από το σύνολο των δέκα βασικών ευρωπαϊκών αγορών για τη Ryanair συγκαταλέγονται η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και η Πολωνία, όπου, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθές βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς μεριδίου αγοράς.

Στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη δραστηριοποίησή της στην ελληνική αγορά, η εταιρεία προχωρά μέσα στον Ιούνιο στην ένταξη νέων δρομολογίων στο εσωτερικό, καλύπτοντας την υψηλή ζήτηση και συνδέοντας την Αθήνα με το Ηράκλειο (είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική ανακοίνωση μέσα στον Απρίλιο για μείωση των δρομολογίων εσωτερικού και κλείσιμο της βάσης των Χανίων λόγω των υψηλών, κατά την εταιρεία, τελών), με συχνότητα 4 πτήσεις εβδομαδιαίως από τον Ιούνιο του 2018 και είναι ήδη διαθέσιμο για κράτηση. Αντίθετα, ακυρώνονται τα νέα δρομολόγια για το καλοκαίρι του 2018 της Laudamotion -της αυστριακής αεροπορικής εταιρεία χαμηλού κόστους με πρόεδρο τον πρώην οδηγό της F1 Niki Lauda, όπου η Ryanair διατηρεί συμμετοχή και συνεργάζεται στενά- από τη Ζυρίχη για Ηράκλειο, Κέρκυρα και Ρόδο αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς λόγω έλλειψης αεροσκαφών.

Συνολικά ως προς τα μεγέθη της ιρλανδικής low cost αεροπορικής για το οικονομικό έτος 2017/ 2018 ο αριθμός των ταξιδιωτών αυξήθηκε στα 130,3 εκατ. επιβάτες (+9% έναντι της χρήσης 2016/ 2017), τα έσοδα στα 7,15 δισ. ευρώ (+8%), η κερδοφορία μετά από φόρους στο 1,45 δισ. ευρώ (+10%). Η μέση τιμή εισιτηρίου έπεσε πέρυσι κατά 3% στα 39,4 ευρώ, ενώ ο στόλος αυξήθηκε στα 430 αεροσκάφη (με επιπλέον 50 b737). «Η επιβατική κίνηση αυξήθηκε σε πάνω από 130 εκατ. ταξιδιώτες με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία να οδηγούν την ανάπτυξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία, προβλέποντας ότι και το νέο οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2019, η επιβατική κίνηση θα αυξηθεί σε υψηλότερο ποσοστό για την εταιρεία σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει προς τα κάτω και τις τιμές των εισιτηρίων. Βελτίωση των περιθωρίων κέρδους αναμένει η εταιρεία από την αλλαγή δρομολογίων charter σε προορισμούς που αντιμετώπιζαν στο πρόσφατο παρελθόν ζητήματα ασφαλείας όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. «Αναμένουμε, αργότερα μέσα στη χρονιά, ότι θα υπάρξουν πιέσεις στην αγορά στο κομμάτι της τιμολόγησης των εισιτηρίων δεδομένου ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα έχουν αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους, ειδικά για τις αεροπορικές στην Ε.Ε. που συνεχίζουν να επεκτείνονται χωρίς να έχουν προοπτικές να επιτύχουν κερδοφορία».

Για το καλοκαίρι του 2018 έχει ανακοινώσει πάνω από 200 νέες συνδέσεις, συμπεριλαμβανομένων αγορών όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και η Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να επεκτείνεται πιο έντονα στη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Πολωνία (μέσω και της πολωνικής charter αεροπορικής RyanairSun).

Για το νέο οικονομικό έτος, η εταιρεία εκφράζει μία σχετική ...ανησυχία -έστω κι αν αναμένει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7% στα 139 εκατομμύρια επιβάτες- εκτιμώντας παράλληλα αύξηση του κόστους λόγω των τιμών του πετρελαίου αλλά και της αύξησης του προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα