Τζουζέπε Κόντε: Ένας καθηγητής νομικής στην πρωθυπουργία της Ιταλίας

Συνάντηση με τους προέδρους της Βουλής και της γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι, θα έχει σήμερα ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία.

Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε, που επέλεξαν ως υποψήφιο πρωθυπουργό το κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Όπως διέρρευσε, κατά την συνομιλία του με τον γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι

και με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο Ματταρέλλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να μην υπάρξουν προβλήματα σε ότι αφορά την δημοσιονομική πολιτική της χώρας, και στο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα έχει ουσιαστική ελευθερία κινήσεων. Μια ελευθερία η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνον στα όσα αναφέρονται στην κυβερνητική συμφωνία των δυο αυτών πολιτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Rai, o Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο συμφώνησαν με τον Ιταλό πρόεδρο στα προαναφερθέντα σημεία, για το μέλλον και την σταθερότητα της χώρας.

Ποιος είναι ο Τζουζέπε Κόντε

Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη.

Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.

Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόννη) και στη Νέα Υόρκη. Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί Ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα