Reuters: Η DBRS εξετάζει την αρνητική αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ιταλίας

Οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα αυξημένου κόστους χρηματοδότηση, μετά την κίνηση της DBRS να θέσει υπό επανεξέταση την πιστοληπτική αξιολόγηση «Α» της χώρας, προβάλλοντας ως επιχείρημα την αβεβαιότητα που προκαλεί το σχεδιαζόμενο για το φθινόπωρο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Όπως μεταδίδει το Reuters,

εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης ανέφερε πως η απρόσμενη αυτή κίνηση «ενόχλησε» τον υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, είπε ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αν ο λαός, μέσω του δημοψηφίσματος, δεν εγκρίνει τα νέα μέτρα που αποτελούν θέμα κεντρικής σημασίας στην ατζέντα της.

Η DBRS αξιολογεί την Ιταλία με «Α», με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης του οποίου την αξιολόγηση μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν τα collateral για τον δανεισμό των ιταλικών τραπεζών.
Αυτό σημαίνει πως μια υποβάθμιση από την DBRS θα αύξανε το κόστος για τις ιταλικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως collateral για να λαμβάνουν δάνεια από την ΕΚΤ, χρεώνοντας το 13% της αξίας των ομολόγων, αντί για το 5% που ισχύει για τις υψηλότερες αξιολογήσεις.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας δήλωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης κατά της κίνησης αυτής της DBRS, η οποία έγινε εκτός των προγραμματισμένων επανεξετάσεων των αξιολογήσεών της.
«Η άποψή μας είναι πως υπάρχει παραβίαση των κανόνων και εξετάζουμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφεσιβάλουμε την απόφαση για αναθεώρηση της αξιολόγησης εκτός του κανονικού προανακοινωθέντος ημερολογίου», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η DBRS ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως αποφάσισε να επανεξετάσει την αξιολόγηση της Ιταλίας καθώς «η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από το επερχόμενο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι πιέσεις στις ιταλικές τράπεζες, ενέχουν πτωτικά ρίσκα για τις αξιολογήσεις».
Αναφέρθηκε επίσης στις εύθραυστες επιδόσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και στο υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους.
Ο οίκος σημείωσε πάντως πως αν υπάρξει υποβάθμιση, αυτή δεν θα είναι μεγαλύτερη από μια βαθμίδα.
Ωστόσο, όπως καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters, αν η DBRS όντως υποβαθμίσει την αξιολόγηση όπως και έχουν πράξει οι υπόλοιποι οίκοι, οι ιταλικές τράπεζες που αποτελούν και τη μεγαλύτερη στήριξη για την εγχώρια αγορά ομολόγων να μην επιλέγουν πια να αγοράζουν ομόλογα, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα