Reid Hoffman: Ο δημιουργός του LinkedIn, ιδρυτικό μέλος της Paypal και πρώτος επενδυτής σε Facebook και Airbnb

Ο Reid Hoffman, 51 ετών, είναι ο συνιδρυτής του LinkedIn και ήταν πρώτος επενδυτής στο Facebook και στην Airbnb. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft και ήταν ιδρυτικό μέλος της PayPal.

Ωστόσο, γι αυτόν δεν έχουν σημασία μόνο τα χρήματα, γι 'αυτόν η ζωή είναι για το τι μπορεί να κάνει

για να αλλάξει τον κόσμο. Εάν δεν ήταν τεχνολόγος επενδυτής, θα μπορούσε να ήταν φιλόσοφος.

Ως παιδί, ο Reid Hoffman πάθαινε εμμονή με ορισμένα πράγματα. «Πέρασα μια περίοδο όπου έπαιζα πολλά επιτραπέζια παιχνίδια ... Αποφάσισα ότι με ενδιέφεραν τα παιχνίδια ρόλων φαντασίας. Όχι μόνο, φυσικά, έπαιζα με τους φίλους μου, αλλά συμμετείχα στη δημοσίευση μερικών από τα σχόλια και τις κριτικές παιχνιδιών», δήλωσε στο CNBC.

Τα παιχνίδια βοήθησαν τον Hoffman να γνωρίσει τις επιχειρηματικές του στρατηγικές. «Μαθαίνεις πώς μπορείς να αναγνωρίσεις πώς ένα σύνολο τακτικών συναντάται σε μια στρατηγική και ποια σειρά τακτικών να συνδυάσεις, μαθαίνεις πως όταν παίζεις εναντίον άλλων παικτών, πρέπει να σκεφτείς ποια είναι η τακτική τους και πώς η στρατηγική σου παίζει εναντίον τους», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Hoffman εργάστηκε στην Apple τη δεκαετία του 1990. «Συνδυάζε τη φιλοσοφία, τον προγραμματισμό, τη λογική, την επιστήμη των υπολογιστών, την ψυχολογία σε μια νέα μεγάλη ενότητα... Ήταν η επανεμφάνιση της AI (τεχνητή νοημοσύνη), αν θέλετε», είπε ο ίδιος στο CNBC.

Όταν έφυγε από εκεί, επιχείρησε τη δημιουργία ενός δικού του social network, με το όνομα SocialNet, μια πλατφόρμα γνωριμιών και ραντεβού, η οποία εν τέλει απέτυχε. Καθώς διηύθυνε την πλατφόρμα, ο Hoffman έλαβε μια κλίση από τον Peter Thiel, ένα φίλο από το Στάνφορντ, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι ο Max Levchin και ο ίδιος ξεκίνησαν μια επιχείρηση και ήθελαν «τα φώτα του».

«Και είπαν: "Είχαμε αυτή την υπέροχη ιδέα, είναι κρυπτογράφηση στα κινητά τηλέφωνα. Και λέω, Λοιπόν, αυτή είναι μια κάκιστη ιδέα, αλλά είσαι πολύ καλός φίλος μου, έτσι θα έρθω να σας βοηθήσω". Και έτσι εγώ εντάχτηκα στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτή είναι η εταιρεία που έγινε αργότερα γνωστή ως PayPal».

Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε, χρειάζονταν εκτελεστικό διευθυντή, οπότε ο Hoffman ανέλαβε το ρόλο.

Όταν η PayPal πωλήθηκε στο eBay για 1,5 δισ. δολάρια το 2002, ο Hoffman σχεδίαζε να πάρει ένα χρόνο για να κάνει ένα διάλειμμα.. «Κοίταξα γύρω και συνειδητοποίησα ότι η Silicon Valley είχε τρελαθεί, ότι όλοι πίστευαν ότι το internet του καταναλωτή τελείωσε», είπε.

Τότε είχε την ιδέα για το LinkedIn.

Οι επαφές του Hoffman αρχικά αμφισβήτησαν την ιδέα του για ένα online επαγγελματικό δίκτυο. «Και όταν άρχισα να τους λέω την ιδέα μου, πήρα ουσιαστικά τα εξής: «Ω, ποτέ δεν θα λειτουργήσει!», θυμάται ο ίδιος.

Το LinkedIn πήρε λίγο χρόνο για να προχωρήσει, δήλωσε ο Hoffman. «Μερικές φορές αυτές οι καταναλωτικές ιδέες στο διαδίκτυο ξεκινούν απλά. Μερικές φορές χρειάζονται ένα ή δύο χρόνια. Το LinkedIn ήταν ένα από αυτά που χρειάστηκαν ένα ή δύο χρόνια για να δουλέψουν ... Αλλά έβλεπα όλους τους γνωστούς μου να ισχυρίζονται: «Ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσω το LinkedIn. Αυτό δεν είναι για μένα». Και τότε, βέβαια, ένα ή δύο χρόνια αργότερα, έγινε ο κύριος χώρος που χρησιμοποιούσαν».

«Μόλις οι άνθρωποι βρήκαν τις επαφές τους στον τομέα τους, τους βοήθησε να λύσουν επιχειρηματικά προβλήματα».

Η Microsoft, η οποία αγόρασε το LinkedIn το 2016 για $26,2 δισεκατομμύρια, είχε παρόμοιες ιδέες με εκείνον, δήλωσε ο Hoffman. «Καταλήξαμε να ταιριάζουμε με τη Microsoft», είπε. Πρόκειται επίσης μια πώληση που θα απέφερε στον Hoffman μέχρι 2,8 δισεκατομμύρια δολαρίων, με βάση το μερίδιο ιδιοκτησίας του περίπου 11% τότε.

Μια από τις πρώτες επενδύσεις του Hoffman ήταν το Facebook, στο οποίο «έβαλε» περίπου 40.000 δολάρια κατά τη διάρκεια ενός πρώιμου γύρου χρηματοδότησης, περίπου την ίδια στιγμή που ξεκίνησε το LinkedIn.

«Τις ημέρες μου στο LinkedIn, ένας από τους ανθρώπους που είχα βοηθήσει ήταν αυτός ο επιχειρηματίας που ονομάζεται Sean Parker. Και ο Sean με καλεί και λέει: «Υπάρχει αυτή η πραγματικά φοβερή startup που πραγματικά πρέπει να επενδύσεις, το Facebook», ανακαλεί ο ίδιος.

«Αυτό που ήταν ξεκάθαρο ήταν ότι το Facebook είχε μια τρομερή προσαρμογή στην αγορά προϊόντων. Όταν ενεργοποίησαν (την ιστοσελίδα) στην πανεπιστημιούπολη, μέσα σε έξι εβδομάδες το 80% των μαθητών εκεί το χρησιμοποιούσαν περισσότερο από έξι φορές την ημέρα», θυμάται.

Από τις πρώτες επενδύσεις του Hoffman ήταν και η Airbnb. «Ήξερα ότι μέσα σε δύο λεπτά από το ξεκίνημά τους, ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που θέλω να επενδύσω επειδή μετασχημάτισε τον τρόπο που ταξιδεύει ο κόσμος ... Και όταν με προσέγγισαν μου είπαν: "Είναι σαν το eBay, αλλά για σπίτια", τους σταμάτησα σε δύο λεπτά και είπα: "Θα κάνω μια προσφορά για επένδυση. Και, τώρα, ας μετατρέψουμε αυτή τη συνάντηση σε επαγγελματικό meeting».

Μέσα από όλη τη δουλειά του, θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο. «Αυτό που ελπίζω και για το οποίο εργάζομαι είναι μια κοινωνία και μια σειρά από δίκτυα με τα οποία θα κάνουμε καλύτερο ο ένας τον άλλον. Μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλο, μέσω της σύνδεσης, μέσω του διαλόγου, μέσω της συνεργασίας. Και το σύνολο των τεχνολογιών, των υπηρεσιών που θέλω να οικοδομήσω είναι εκείνα τα πράγματα που μας επιτρέπουν να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας καθώς βοηθούμε και τους άλλους να το πετύχουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα