Oxfam: Το 82% του παγκόσμιου πλούτου πέρυσι πήγε στα χέρια του πλουσιότερου 1%

Το 82% του πλούτου που παρήχθη πέρυσι πήγε στα χέρια του πλουσιότερου 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τα 3,7 δισ άνθρωποι που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πλανήτη δεν είδαν κάποια αύξηση στην περιουσία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Oxfam που παρουσιάστηκε στο Νταβός της Ελβετίας λίγο πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ.

Σύμφωνα με την έρευνα ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά μ.ο. ετησίως 13% απ' το 2010 και έπειτα,

έξι φορές περισσότερο απ' ότι αυξήθηκε ο μισθός των ανειδίκευτων εργατών (2% ετησίως κατά μ.ο.).

Είναι ενδεικτικό πως 42 άνθρωποι αυτή τη στιγμή κατέχουν ίσο πλούτο με αυτόν που κατέχει ο μισός – φτωχότερος – πληθυσμός του πλανήτη ενώ υπολογίζεται πως κάθε δεύτερη μέρα και ένας δισεκατομμυριούχος δημιουργούνταν κατά το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2016 – Μαρτίου 2017.

Αυτή η τεράστια αύξηση πλούτου, όπως παρατηρεί η οργάνωση, θα μπορούσε να έχει τερματίσει την παγκόσμια ακραία φτώχεια ως και επτά φορές.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ένας διευθύνων σύμβουλος μίας εκ των πέντε κορυφαίων εταιρειών μόδας στον κόσμο βγάζει σε μόλις τέσσερις μέρες όσα θα βγάλει μία εργαζόμενη σε βιοτεχνία ρούχων στο Μπαγκλαντές σε όλη της τη ζωή!

Στις ΗΠΑ ένας διευθύνων σύμβουλος βγάζει σε μία ώρα όσα θα βγάλει ένας απλός εργαζόμενος σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Η Oxfam υπογραμμίζει τα σημεία «κλειδιά» με τα οποία αυξάνεται η επιβράβευση των μετόχων και των επιχειρηματικών ηγετών σε βάρος των απολαβών και των συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων, η αυξανόμενη επιρροή των επιχειρήσεων στις κυβερνητικές πολιτικές και η τάση περιορισμού του κόστους για την αύξηση των επιστροφών στους μετόχους.

Η Γουίνι Μπιανιίμα, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam δήλωσε: «Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν τα ρούχμα μας, που συναρμολογούν τα τηλέφωνα μας και παράγουν τα τρόφιμα μας είναι θύματα εκμετάλλευσης προκειμένου να διασφαλιστεί μία σταθερή προμήθεια φθηνών αγαθών και για να φουσκώσουν τα κέρδη των εταιρειών και των δισεκατομμυριούχων επενδυτών».

Ακολουθεί αναλυτικά η έκθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα