Oι εκροές από το μεγαλύτερο ταμείο πλούτου του κόσμου διακινδυνεύουν τη στρατηγική του

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας παραδέχεται πως οι αυξανόμενες αναλήψεις από την κυβέρνηση θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προσπάθεια του ταμείου προς διαχείριση επενδύσεων υψηλότερου ρίσκου και υψηλότερης απόδοσης, αφού απορροφά όλο και περισσότερα ομόλογα με αρνητικό πρόσημο.

Οι εκροές είναι "σημαντικές στο πως εκλαμβάνουμε τον επωμισμό του ρίσκου από το ταμείο", ανέφερε ο Egil Matsen, υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για το ταμείο, σε δηλώσεις του από το Jackson

Hole.

Το ταμείο, το οποίο έχει συστηθεί για τη διαφύλαξη του πετρελαϊκού πλούτου της Νορβηγίας αποτελεί, εδώ και χρόνια, ένα "μαξιλάρι" για τις παγκόσμιες αγορές επειδή μπορούσε να υπολογίσει το ρίσκο. Μέχρι τώρα, το ταμείο έχει "αγνοήσει" τις αναλήψεις οι οποίες ξεκίνησαν φέτος κι έφτασαν τα 45 δισ. κορώνες (5,4 δισ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, αφού ανέφερε πως τα έσοδα από τα ομόλογα, τα ακίνητα και τις μετοχικές επενδύσεις μπορούν εύκολα να υπερκαλύψουν τις εκροές.

Τα σχόλια του Matsen προδιαθέτουν τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας για τη θέση των παραμέτρων του προϋπολογισμού του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα