NYT: Πράκτορες και διπλωμάτες των ΗΠΑ αποκαλύπτουν ρωσική προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας των Πρεσπών


Ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε Σκοπιανούς για να αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών, γράφουν οι «New York Times» επικαλούμενοι στοιχεία από υποκλοπές που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Επί χρόνια έχει υπάρξει ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», σχολιάζουν οι «New York Times» και προσθέτουν: «Ένας Ελληνο-Ρώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας,ο Ιβάν Σαββίδης κινήθηκε άψογα στους

αθλητικούς κύκλους και των δύο χωρών. Είχε βάλει το δάκτυλό του σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική πόλη όπου ζει κι είναι ένας πολύ γνωστός «παίκτης» στον συχνά εφιαλτικό κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών. Όλα αυτά για τα οποία ενδιαφέρθηκαν έντονα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες».

«Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με στοιχεία από υποκλοπές του Ιουνίου, ο Σαββίδης δούλευε για λογαριασμό της Ρωσίας προκειμένου να υπονομεύσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει από καιρό αντιταχθεί στην προσχώρηση της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της Συμμαχίας ως μία σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να βγει νικήτρια στο θέμα του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Σε αντίποινα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: επέστρεψαν τα στοιχεία των υποκλοπών στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και την απαγόρευση της εισόδου σε άλλους δύο... Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στη «Μακεδονία» σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν κατέληξε σε συμπέρασμα - το κοινοβούλιο της πΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως ήδη από αυτήν την εβδομάδα, εάν η χώρα θα ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του Σαββίδη και την απέλαση των διπλωματών ως μια σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τις ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης σε Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Εμείς πιέζουμε και δείχνουμε ότι μπορούμε να παίξουμε σκληρά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη «Μακεδονία». «Μπορούμε να κάνουμε ελιγμούς, να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε», προσθέτει. Όπως επισημαίνουν οι «New York Times», «οι μυστικοί ελιγμοί έγιναν ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ταξίδευε στην Ευρώπη το καλοκαίρι και δημοσίως επικροτούσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν απογοητεύοντας τη Συμμαχία...Αλλά η ιστορία της «Μακεδονίας» ξεκινά πολύ πριν από αυτό».

Κατασκοπευτικά αντίμετρα

Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι Εθνικής Ασφάλειας διαπίστωσαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες κατασκοπείας,δημιούργησαν αυτό που τώρα ονομάζεται «Ρωσική Ομάδα Επιρροής» για να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό «δάκτυλο», κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό περιελάμβανε την διεξαγωγή εκλογών κάπου στην Ευρώπη όπου η Ρωσία θα μπορούσε να παρέμβει.

Αργά φέτος την άνοιξη, διαπιστώθηκε ότι η «Μακεδονία» ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε «Βόρεια Μακεδονία» για να τερματίσει μια διαμάχη ετών με την Ελλάδα.Όταν η χώρα μετονομαστεί σε «Βόρεια Μακεδονία», η Ελλάδα θα άρει το βέτο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Μια επίσημη ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ονόματος είχε οριστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα όμως δεν ήταν ικανοποιημένη. Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδιά της να προσκαλέσει τη «Μακεδονία» στην συμμαχία.
«Βεβαίως, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες ", δήλωσε ο Βλαντιμίρ Α. Τσιζχόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ε.Ε. "Αλλά," πρόσθεσε, "υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες".

«Η απειλή του Τσιζχόφ προκάλεσε μία σειρά διπλωματικών κινήσεων στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα,Τζέφρι Πάιατ,να προειδοποιεί ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να εμποδίσει το επερχόμενο δημοψήφισμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, η CIA. και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία του Πενταγώνου, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ήταν ήδη στην υπόθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Μέχρι τότε, η αντιπολίτευση για το δημοψήφισμα είχε ήδη εμφανιστεί στην πΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρχαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας και αναρτήσεις στο Facebook που παρότρυναν τους «Μακεδόνες» να κάψουν τα ψηφοδέλτια - κλασσική παραπληροφόρηση, δήλωσαν «Μακεδόνες» και Αμερικανοί αξιωματούχοι,υποκινούμενοι από ομάδες υποστηριζόμενες από τη Ρωσία».

«Την ημέρα της συμφωνίας», γράφουν οι New York Times, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια.
Eδώ μπαίνει ο κύριος Σαββίδης...Υπήρξε εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών κατασκοπείας ως μέλος του κόμματος του Πούτιν, «Ενωμένη Ρωσία», όταν βρισκόταν στη Δούμα με μία τεράστια περιουσία που απέκτησε για πρώτη φορά μέσω μιας ρωσικής εταιρείας καπνού.
Ως ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου, του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, εισέβαλε οπλισμένος στο γήπεδο περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες. Οι παίκτες της ομάδας έφυγαν από το γήπεδο φοβούμενοι για την ασφάλειά τους και ο αγώνας διεκόπη.
Τον Ιούνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν από πληροφορίες που συνέλεξαν από υποκλοπές - ηλεκτρονικά μηνύματα, κείμενα, τηλεφωνήματα -ότι είχε πληρώσει τους διαδηλωτές.

«Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν τα οικονομικά στοιχεία που πιστοποιούσαν ότι ο κ. Σαββίδης ήταν πίσω από τις πληρωμές προς τους πολίτες και τους οπαδούς του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς», ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της εκστρατείας να μετονομαστεί η «Μακεδονία» σε «βόρεια Μακεδονία» με το ποσό των 300.000 ευρώ (ή περίπου 350.000 δολάρια).

«Εκείνοι που έλαβαν τα χρήματα συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της πΓΔΜ, νεοσύστατες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις, διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια» όπως ανέφερε η ίδια πηγή. Ο Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. "Είναι εντελώς ψευδείς και ιδιαίτερα συκοφαντικές", δήλωσε η εταιρεία του σε ανακοίνωσή της το περασμένο καλοκαίρι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Keywords
nyt, ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, nyt, new york times, new york, york, times, ελλαδα, θεσσαλονικη, ιουνίου, νατο, ΠΓΔΜ, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, αθηνα, καλοκαιρι, ρωσία, εκλογες, ψηφοφορία, cia, facebook, ψηφοδελτια, σκοπια, ΠΑΟΚ, διαδηλωσεις, εταιρεία, protothema, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, υιοθετηση, ιβαν σαββιδης, ρωσία, εδρα, θεμα, ιβαν, cia, times, ανοιξη, ανθρωπος, βετο, βομβες, γηπεδο, ευρω, εκθεση, εβδομαδα, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωης, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, κυβερνηση, κινηση, κτιριο, λαθη, μηνυματα, μοσχα, νατο, νικη, ομαδα, ονομα, πηγη, πουτιν, σαββιδης, σειρα, σχεδια, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ψηφοφορία, αγωνας, ασφαλεια, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, ιουνίου, κειμενα, μπροστα, new york times, new york, ομαδες, πληροφοριες, protothema, ουασινγκτον, york
Τυχαία Θέματα