Moody's: Διαχειρίσιμη από τις ελληνικές τράπεζες η άρση του Waiver

Πιστωτικά θετική θεωρεί ο οίκος Moody's τη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στον ELA κατά 1,9 δισ. ευρώ, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας προς την ΕΚΤ. Όπως σημειώνει ο οίκος σε νέα ανάλυσή

του, το γεγονός αυτό βελτιώνει τη ρευστότητα και το προφίλ χρηματοδότησης με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μειωμένο κόστος. Παράλληλα, ο οίκος επιδιώκει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις άρσης του waiver.

Σύμφωνα με τη Moody's, η μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ αντανακλά μια περαιτέρω μείωση του ισοζυγίου του ELA, δεδομένου ότι η Τράπεζα της Ελλάδας συνήθως επιτρέπει ένα buffer 1-2 δισ. ευρώ για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Ο ELA ήταν στα τέλη Ιουνίου περίπου 7,3 δισ. ευρώ ή 3,1% του συνολικού ενεργητικού του κλάδου, σημαντικά μειωμένος από τα 86,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015. Με τις καταθέσεις να αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, η Moody's αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το προφίλ χρηματοδότησης μειώνοντας και εν τέλει εξαλείφοντας τον ELA.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 6% σε ετήσια βάση καθώς το κλίμα σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση αυξάνονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον οίκο έχει συμβάλει και η σταδιακή άρση των capital controls. Ωστόσο, όπως εκτιμά, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 18 μήνες έως ότου αρθούν συνολικά.

Όπως σημειώνει ο οίκος, καθώς οι καταθέσεις αρχίζουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα, «αναμένουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ με τη μείωση και τελικώς την εξάλειψη του ELA που απέκτησαν από την ΤτΕ τα τελευταία τρία χρόνια.

Προσθέτει ότι ο κλάδος έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή του στον ELA αυξάνοντας κυρίως τον διατραπεζικό δανεισμό καθώς η «όρεξη» των διεθνών τραπεζών έχει αυξηθεί. Ο κλάδος απέκτησε επίσης πρόσβαση σε καλυμμένα ομόλογα αντλώντας συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.

Το waiver

Παράλληλα, η Moody's θέλει να καθησυχάσει την αγορά για τις επιπτώσεις της άρσης του Waiver που τώρα είναι σε ισχύ επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να δίνουν κρατικά ομόλογα ως collateral για φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Η διατήρησή του θα επιτρέψει στον κλάδο να διατηρήσει μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης μέσω ΕΚΤ. Ωστόσο στην ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, ο Μάριο Ντράγκι δεν έκανε ξεκάθαρο αν θα διατηρηθεί το waiver και μετά το τέλος του προγράμματος. Η Moody's ωστόσο εκτιμά ότι η πιθανή άρση του θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες γιατί πιθανότατα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν το όποιο ποσό επηρεαστεί μέσω της διατραπεζικής αγοράς με οριακά μεγαλύτερο κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα