Mark Parker: Η απογείωση της Nike και τα πλούσια ...μπόνους

Ο Mark Parker – όπως και το Tim Cook της Apple – αποτελεί κάτι ιδιόμορφο σε ένα κόσμο γεμάτο από εγωιστές, χρησιμοθηρικούς διευθυντές εταιρειών, αποδεικνύοντας όμως πως οι εσωστρεφείς, συγκρατημένοι τύπου τα καταφέρνουν εξίσου καλά.

Ο ίδιος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να «ξυπνήσει» τη Nike και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και τα μερίδια στην ανταγωνιστική αγορά των αθλητικών έπειτα από μία μακρά περίοδο

πτώσης. Έτσι όμως δημιούργησε και ένα "μύθο" γύρω απ' το όνομα του. Από το 2006 που ξεκίνησε την θητεία του στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος, ο Parker, έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της εταιρείας σε παραπάνω από 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι κάνει όμως τον Parker τόσο επιτυχημένο; Πέραν της επεκτατικής του πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο και την περισσότερη ενασχόληση με τον γυναικείο ρουχισμό, αντιμετωπίζει τις πιέσεις της διαχείρισης της προμηθευτικής αλυσίδας και ανεβάζει τον πήχη, δημιουργώντας ανταγωνισμό με νέες εταιρείες. Παράλληλα είναι γνωστός για τις διαρκείς ερωτήσεις που θέτει στους εργαζομένους του, ώστε να τους να κάνει να σκέφτονται περισσότερο. Μάλιστα έρευνα έδειξε πως ο Parker ακολουθεί μια τεχνική για σίγουρη επιτυχία: Διευθυντές που θέτουν ερωτήματα και παροτρύνουν τις ομάδες τους, τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί από αυτούς που προσπαθούν να τα ξέρουν και να τα κάνουν όλα!

Ο ίδιος αποτελεί έναν από τους πρώτους «νεοσύλλεκτους» της Nike, καθώς ξεκίνησε στην σχεδιαστική βάρδια το 1979 και από τότε έχει επιτύχει σε ότι του έχει ζητηθεί. «Τον εντάξαμε στην οικογένεια της Nike, με το που τελείωσε το κολέγιο. Τον παρατηρούμε εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Phil Knight. Προσφάτως μάλιστα δήλωσε πως θα απελευθερώσει την καρέκλα της προεδρίας το 2017 για να λάβει την θέση ο Parker.

Το πορτοφόλι του Parker πάντως ήδη είναι γεμάτο. Η Nike Inc για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον επιβράβευσε για τις επιδόσεις του με ένα γενναιόδωρο μπόνους υπό τη μορφή μετοχών ύψους 3,5 εκατ. δολ. αλλά και άλλα «δώρα» που απογείωσαν τις ετήσιες απολαβές του πέρυσι στα 18,5 εκατ. δολ.! Ο ετήσιος μισθός του είναι 1,55 εκατ. δολ...

Και σύμφωνα με το Bloomberg η αξία των των μετοχών που έχει λάβει υπό τη μορφή μπόνους τα τελευταία χρόνια έχει φθάσει ήδη τα 33,5 εκατ. δολ.

Όλα αυτά τα "δωράκια" δίδονται απ' τους μετόχους καθώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο 60χρονος ceo θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας τα επόμενα χρόνια.

Ίσως γιατί ο Parker συνεχίζει να θέτει τον πήχη ψηλά. Μέχρι το 2020 έχει θέσει στόχο να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της Nike Inc στα 50 δισ δολ. Ωστόσο τα έσοδα και οι παραγγελίες ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο προηγούμενο τρίμηνο δημιουργώντας ανησυχία στους επενδυτές. Η μετοχή της Nike υποχώρησε 8,6% το 2015, έπειτα από επτά χρόνια συνεχόμενης ανόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα