ΣΤΑΣΥ: Eγκαταλείπουν το πλοίο οι διοικήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Της Μαριάννας Τζάννε

Την κρίση που σοβεί στις αστικές συγκοινωνίες έρχεται να επιβεβαιώσει η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου στην ΣΤΑΣΥ κ. Παναγιώτη Βόγκα, αποτελώντας το κερασάκι στην τούρτα σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία. Η έρευνα για τα πλαστά εισιτήρια, οι σκληρές διαπραγματεύσεις με

τους συνδικαλιστές για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αλλά και το έλλειμμα συνεργασίας με τον πρόεδρο κ. Σταύρο Στεφόπουλο, φαίνεται να ξεχείλισαν το ποτήρι, οδηγώντας στην παραίτηση Βόγκα. Ο οικονομολόγος που επιλέγει από το ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του χρόνου, τα βρήκε σκούρα με τα σωματεία και αποφάσισε να εγκαταλείψει μεσοπέλαγα το πλοίο. Τριβές φαίρεται να υπήρξαν και σε ζητήματα αρμοδιοτήτων. Οι εργαζόμενοι του προσάπτουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υπογραφή της ΣΣΕ και τον κατηγορούν ανοικτά για δημιουργία πελατειακών σχέσεων στην στελέχωση κενών θέσεων στην ΣΤΑΣΥ και με διαβλητές διαδικασίες που συντηρούσαν το κλίμα αναξιοκρατίας που επέβαλλε διαχρονικά ο δικομματισμός.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα στην βουλή ο υπουργός Υποδομών κ.Χρ. Σπίρτζης στην ΣΤΑΣΥ υπολογίζεται ότι το 1% των εργαζομένων σε ένα έτος, αντιστοιχούσε στο 9% των υπερωριών, πράγμα που σημαίνει ότι 33 άνθρωποι –μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές- εισέπρατταν 381.000 ευρώ. Από το ίδιο βήμα μάλιστα ο υπουργός, είχε ανακοινώσει ότι η νέα ΣΣΕ στόχευε σε εξορθολογισμό επιδομάτων και αντικατάσταση των παράνομων επιδομάτων με εκείνο της κρίσιμης ειδικότητας, θέσης ευθύνης και της συνεισφοράς στην βιωσιμότητα των αστικών συγκοινωνιών. Οι γκρίνιες πάντως των σωματείων φαίνεται να κεντράρουν και την πολιτική ηγεσία καθώς είναι σαφές ότι ο κ.Βόγκας κλήθηκε να εφαρμόσει όχι την προσωπική του στρατηγική αλλά την κυβερνητική γραμμή στις συγκοινωνίες. Χθες το απόγευμα μάλιστα κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας την παραίτηση, την απέδιδαν σε προσωπικούς λόγους και άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο ένταξης του πρώην στελέχους στον ΟΑΣΑ, λέγοντας ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του υπουργού.

Εγκωμίαζαν μάλιστα το ρόλο του στην έρευνα για την κομπίνα με τα πλαστά εισιτήρια που υπολογίζεται ότι έβαλλε μέσα την ΣΤΑΣΥ 30 εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση ελέγχεται από την Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των ελέγχων στην εταιρεία δεν υπήρχαν μηχανογραφημένα συστήματα αλλά ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διακίνησης εισιτηρίων, όπου οι επιστροφές κομίστρων ήταν ανεξέλεγκτες και τα υπόλοιπα (ρετάλια) βαφτίζονταν κιλά χαρτιού. Για μία πενταετία δεν είχε ορισθεί Τομεάρχης Καταμέτρησης στο κεντρικό ταμείο της εταιρείας, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί καταγεγραμμένη υπεξαίρεση συνολικού ποσού 110.000 ευρώ στην ΣΤΑΣΥ και 647.516 ευρώ στην ΟΣΥ, την περίοδο 2010-2015.

Για φέτος η ΣΤΑΣΥ,θα κλείσει με ζημίες 32,5 εκατ. ευρώ από 30 εκ.ευρω πέρσκι. Η εταιρεία το 2013 και το 2014 εμφάνισε λειτουργική κερδοφορία για αυτό και δεν χρειάστηκε κρατική χρηματοδότηση. Για φέτος η επιδότηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα