Τούρκος ΥΠΕΞ: Δε θα δώσει άσυλο η Ελλάδα στους πραξικοπηματίες

Στην Τουρκία θα επιστρέψουν οι οκτώ πραξικοπηματίες που, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, έφτασαν με στρατιωτικό ελικόπτερο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.

Οπως αρχικά μετέδωσε η Daily Sabbah και στη συνέχεια έγραψε και στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά (σ.σ. αμέσως μόλις

ο κ. Κοτζιάς επέστρεψε από το ταξίδι του στη Μογγολία), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι οκτώ πραξικοπηματίες θα εκδοθούν στην Τουρκία.

To tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επικοινωνία με Κοτζιά

Επρόκειτο, άλλωστε, για απαίτηση των Τούρκων, όπως ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει, την οποία η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, είχε νωρίτερα αφήσει να εννοηθεί ότι η Αθήνα σκόπευε να ικανοποιήσει.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική εκππρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τους οκτώ επιβαίνοντες του τουρκικού Black Hawk, που θεωρούνται στασιαστές και έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από την ελληνική κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη τόνισε ότι «θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, αλλά στην εξέταση του αιτήματός τους θα ληφθεί υπόψιν ότι συμμετείχαν σε απόπειρα κατάλυσης του δημοκρατικού καθεστώτος και της συνταγματικής τάξης στη γείτονα χώρα».

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ' όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι' αυτό κολάσιμη ενέργεια.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν».

Η «κωλοτούμπα» της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί μεν να δηλώνει ότι οι διαδικασίες που θα γίνουν, θα ακολουθούν τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο η απόφαση για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών στην Τουρκία είναι στην ουσία ειλημμένη.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι, σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των οκτώ συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τι ισχυρίζονται οι Τούρκοι πραξικοπηματίες που ήρθαν στην Ελλάδα

Ότι εκτελούσαν εντολές ανωτέρων τους χωρίς να γνωρίζουν αρχικά ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα ισχυρίζονται οι τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς που έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο από τη χώρα μας.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, σύμφωνα με την δικηγόρο τους, Ίλια Μαρινάκη, οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέχουν τον βαθμό του Ταγματάρχη, της ανέφεραν, κατά τη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε σήμερα ότι συνειδητοποίησαν αρκετά αργότερα τι συνέβη, όταν μπήκαν στο Ίντερνετ μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και είδαν τα διεθνή δημοσιεύματα.

Μετά από λίγο, όπως ισχυρίζονται, δέχτηκαν εντολές να μεταφέρουν τραυματίες με τα ελικόπτερα. Είχαν μάλιστα πραγματοποιήσει ήδη δύο διαδρομές, όταν άρχισαν να δέχονται τα πυρά της αστυνομίας και συνειδητοποίησαν ότι οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο ποτέ να πιστέψουν ότι δεν γνώριζαν για το πραξικόπημα. Έτσι φοβούμενοι την θανατική ποινή που προβλέπεται στη χώρα τους για ανάλογα εγκλήματα, αποφάσισαν να καταφύγουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.

Αύριο στον εισαγγελέα οι οκτώ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, οι οκτώ πραξικοπηματίες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να εξεταστεί το αίτημα έκδοσης ασύλου στη χώρα μας, το οποίο υπεβαλαν.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Κατά πληροφορίες, νωρίτερα σήμερα, περίπου 200 μουσουλμάνοι από τη Μουσουλμανική Μειονότητα Ροδόπης διαδήλωσαν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους οκτώ πραξικοπηματίες, ζητώντας την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα