Korhan Kurdoglu: Ο Τούρκος... «βασιλιάς» των burger

Ο Korhan Kurdoglu και η TFI TAB Gida Yatirimlari θυμίζουν έντονα κάτι από τη δική μας, Ελληνική Coca Cola (Coca Cola HBC). Με μια άδεια franchise αλλά και με μια επιθετική πολιτική που ξεπερνά τα τουρκικά σύνορα και αγγίζει πλέον και την κινεζική αγορά, ο Kurdoglu έχει καταστήσει την τουρκική εταιρεία το μεγαλύτερο

δίκτυο franchise της παγκόσμιας αλυσίδας Burger King.

Όραμά του τώρα είναι η Αρχική Δημόσια Προσφορά της εταιρείας στην οποία είναι αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος , στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σύντομα μάλιστα, από τις αρχές του νέου χρόνου,. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Η TFI είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας μπέργκερ, Restaurant Brands International, μέσω της μονάδας TAB Gida και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου λειτουργούσε 1.822 εστιατόρια, 766 εκ των οποίων στην Κίνα και 1.056 στην Τουρκία. Στα τέλη του 2016 τα εστιατόρια ήταν 1.623.

Πάντως, την ώρα που τα ADR έχουν τρέξει με άνοδο 13% το τελευταίο 12μηνο για διεθνείς εταιρείες , τα ADR εταιρειών με έδρα τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχψουν υποχωρήσει κατά 9%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η πολυαναμενόμενη IPO αναβλήθηκε, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές στο πρακτορείο, οι συνθήκες για IPO δεν είναι αρκετά ευνοϊκές. Η αρχική δημόσια προσφορά θα γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες της αγοράς.

Πέρυσι, η Goldman Sachs, η Credit Suisse Group και η EBRD είχαν επενδύσει 150 εκατ. δολ. για περίπου το 10% της TFI, αποτιμώντας την εταρεία στο 1,5 δισ. δολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα