Ξέφρενο ράλι στις διεθνείς αγορές μετοχών και ομολόγων

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές τελούν εν αναμονή της συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας με αντικείμενο τον καθορισμό των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,58% στις 386,99 μονάδες. Τα ισχυρότερα κέρδη σημειώνονται στις μετοχές του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου με άνοδο 1,6%. Και οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες σημειώνουν άνοδο, πλην του τομέα ταξιδίων

και ψυχαγωγίας.

Ανοδο άνω του 1,3% καταγράφουν οι τομείς αυτοκινήτου, χημικών και τεχνολογίας.

Στα βασικότερα ταμπλό ο γερμανικός DAX βρέθηκε σε υψηλό έξι εβδομάδων, με άνοδο άνω του 1% αμέσως μετά το άνοιγμα.

Αυτή την ώρα, ο γερμανικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,89%, ο βρετανικός FTSE100 +0,21%, ο γαλλικός CAC 40 +0,61%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,84% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται κατά 0,10%.

Νέα πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων - Ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό 10ετές

Νέα πτωτική κίνηση σημειώνουν τα κρατικά ομόλογα σε όλο τον κόσμο χάρη στα μηνύματα τόσο από την ΕΚΤ όσο και την Fed ότι έρχονται μειώσεις επιτοκίων.

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε έως και το 1,974%, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016, ενώ σήμερα εκείνες των ευρωπαϊκων κρατικών τίτλων διολισθαίνουν σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς με νέα βουτιά 6 μονάδων βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, διαμορφώνεται στο 2,38%.

Στο -0,31% η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού, στο 2,03% μειωμένη κατά 8 μονάδες βάσης σε σχέση με το το χθεσινό κλείσιμο και η απόδοση του ιταλικού. Σε αρνητικό έδαφος και συγκεκριμένα στο -0,160% (χαμηλά τριετίας) έχει υποχωρήσει και η απόδοση του ιαπωνικού 10ετους.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή επικεντρώνεται στις κεντρικές τράπεζες. Σήμερα η BoE αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Οικονομολόγοι που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν αμετάβλητα στο 0,75%, παρά το γεγονός ότι δυο αξιωματούχοι της τράπεζας εξήραν προσφάτως την ανάγκη για υψηλότερα κόστη δανεισμού στο κοντινό μέλλον.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προανήγγειλε την Τρίτη έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ την Τετάρτη η αμερικανική Fed έδωσε σήμα για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Νωρίτερα, οι αγορές της Ασίας σημείωσαν άνοδο μετά το «σήμα» που έδωσε χθες η Fed για νέα μείωση των επιτοκίων. Οι δείκτες της Κίνας σημείωσαν άνοδο άνω του 2%. Μια από τις αιτίες, η αναπτέρωση της ελπίδας για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς οι πρόεδροι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 την επόμενη εβδομάδα.

Πίσω στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βρετανία, τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αναμένεται να αποφασίσουν τους δυο τελικούς υποψηφίους για τη θέση της Τερέζα Μέι, με φαβορί τον πρώην ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον.

Στα εταιρικά νέα, η Airbus έκλεισε συμφωνία με δύο μεγάλους αγοραστές για τα τελευταία της επιβατικά αεροσκάφη στο Air Show του Παρισιού, μετά την παραγγελία – έκπληξη από την ιδιοκτήτρια της British Airways για τα καθηλωμένα τζετ 737 Max της αντίπαλης Boein.

Στο μεταξύ, οι New York Times μετέδωσαν την Τετάρτη ότι η Deutsche Bank είναι αντιμέτωπη με ακόμη μια έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αυτή τη φορά από τις αμερικανικές αρχές. Η μετοχή της DB διαπραγματεύεται ελαφρώς χαμηλότερα μετά την είδηση.

Κοιτάζοντας σε μεμονωμένες μετοχές η γερμανική Delivery Hero κάνει άλμα 11,4% μετά την αναβάθμιση του ετήσιου guidance για τα κέρδη.
Αντιθέτως, η ρωσική Evraz υποχώρησε κατά 5% μετά την ολοκλήρωση της πώλησης μεριδίου 1,7% από τους μετόχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα