H Wall Street επιστρέφει στις συνηθισμένες της δουλειές με τη Σαουδική Αραβία

Για μια στιγμή, η Wall Street φάνηκε να απομακρύνεται από τη Σαουδική Αραβία. Τώρα, έχει ήδη επιστρέψει.

Ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, οι τραπεζίτες λένε ότι οι ανταμοιβές του να κάνεις δουλειές με το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους.

Ενώ η υπόθεση Khashoggi έχει μολύνει την εικόνα του μεταρρυθμιστή και του εκσυγχρονιστή που καλλιεργείται από τον 33χρονο πρίγκιπα

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υπάρχει πολύ χρήμα που διακυβεύεται.

Η οικονομικές συνέπειες πιθανότατα θα εμφανιστούν με τη μορφή ελαφρώς υψηλότερου κόστους δανεισμού, δεδομένου ότι ο πρίγκηπας έχει γίνει κάτι σαν μπαλαντέρ για τους τραπεζίτες που προσλαμβάνονται για τη χρηματοδότηση των φιλοδοξιών του.

Μερικές μονάδες βάσης αντιπροσωπεύουν κυρίως μια αναστάτωση. Η Saudi Aramco, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, είχε 33,8 δισε. δολάρια κέρδος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και ήταν σχεδόν απαλλαγμένη από χρέη. Οι εξαγορές του πριγκιπάτου τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν έναν πύργο 300 εκατ. δολαρίων στη Γαλλία, ένα γιοτ 500 εκατ. δολαρίων και έναν πίνακα του Leonardo da Vinci αξίας 450 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times. Ακόμη και στο peak της κρίσης Khashoggi, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης - είναι τώρα περίπου 4,44%, σε σύγκριση με το 4,2% κατά μέσο όρο αυτό το έτος.

Οι συνέπειες θα προκύψουν τους ερχόμενους μήνες, όταν αρχίσουν οι συνομιλίες με ένα πακέτο πίστωσης ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Aramco για να αγοράσει μερίδιο πλειοψηφίας στη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της χώρας. Η ακριβότερη πίστωση για τον γίγαντα θα σηματοδοτήσει μια αντίθεση σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια. Η Σαουδική Αραβία έχει προσελκύσει τα χρήματα, τον χρόνο και την προσοχή των τραπεζιτών, με τον πολιτικό κίνδυνο να έχει ελάχιστη σχέση - ακόμη και όταν ο πρίγκιπας προσπάθησε να απομονώσει το γειτονικό Κατάρ και κλείδωσε γαλαζοαίματους, αξιωματούχους και επιχειρηματίες για μήνες στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως καταστολή κατά της διαφθοράς.

Μόνο φέτος, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και το ταμείο κρατικών επενδύσεων, γνωστό ως Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, δανείστηκαν συνολικά 27 δισ. δολάρια από τράπεζες όπως οι JP Morgan, HSBC Holdings Plc, Morgan Stanley και Citigroup Inc.

Οι ηγέτες στην Ουάσινγκτον και στην Ιερουσαλήμ που συμμερίζονται την αντιπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για Ιράν έδειξε ότι ήταν έτοιμοι να παραβλέψουν το έγκλημα που η κυβέρνηση του Ριάντ λέει ότι διαπράχθηκε από απατεώνες. (Στον τελευταίο τουρκικό απολογισμό της δολοφονίας, ένας σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το σώμα του δημοσιογράφου διαμελίστηκε προκείμενου να διαλυθεί εύκολα.) "Αυτό που συνέβη στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης ήταν τρομακτικό", δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στους δημοσιογράφους. "Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα του κόσμου, για την περιοχή και για τον κόσμο, η Σαουδική Αραβία να παραμείνει σταθερή".

Στη Σαουδική Αραβία, η πολιτική σπάνια συμπεριλαμβάνεται στους υπολογισμούς. Μέχρι τώρα, όλα είχαν να κάνουν με τις τιμές του πετρελαίου. Όταν το βασίλειο πρωτοεμφανίστηκε στις αγορές ομολόγων το 2016, το πετρέλαιο ήταν κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι και το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν πάνω από 80 δισ. Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται πλέον πάνω από τα $65 και το έλλειμμα συρρικνώνεται.

Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι τα βασικά οικονομικά στοιχεία για τη Σαουδική Αραβία δεν έχουν αλλάξει. Και είναι αισιόδοξοι ότι όλα θα επιστρέψουν στα συνηθισμένα επίπεδα ώσπου να συγκεντρωθούν τα χρήματα για τη συμφωνία Aramco-Sabic που ξεκινάει το επόμενο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα