H Alibaba στηρίζει τη Huawei στη «διαμάχη» με τις ΗΠΑ

«Εξαιρετικά άδικη» χαρακτήρισε την αμερικανική μεταχείριση της κινεζικής Huawei Technologies ανώτερο στέλεχος της Alibaba, λέγοντας ότι τα μέτρα που έχουν πάρει οι ΗΠΑ για να περιορίσουν την πρόσβαση της εταιρείας στις αγορές τους είχαν "πολιτικά κίνητρα".

Ο Joe Tsai, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, επίσης επέκρινε έντονα αυτό

που ονόμασε μια προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περιορίσει την άνοδο της Κίνας μέσω εμπορικού πολέμου.

Επιπλέον, υιοθέτησε αισιόδοξο τόνο για την οικονομία της Κίνας, λέγοντας ότι παρέμεινε θεμελιωδώς έντονη παρά την επιβράδυνση και πρόσθεσε ότι κίνητρα όπως οι φορολογικές περικοπές είναι απαραίτητα για την ενίσχυσή της οικονομίας, καθώς καταπολεμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποδυναμώσουν τις επιχειρήσεις της.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο έχει αυξήσει τους δασμούς για τις κινεζικές εισαγωγές, αλλά και έχει εντατικοποιήσει τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα και έχει απορρίψε πολλές συμφωνίες που αφορούν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Η Huawei, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού δικτύου στον κόσμο, έχει βρεθεί στη μέση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα της θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Πεκίνο για κατασκοπεία, με την εταιρεία να αρνείται τις κατηγορίες.

«Νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση και μαζί με τη Συμμαχία Five Eyes - αυτό που προσπαθούν να κάνουν με την Huawei - είναι λίγο άδικο, υπάρχει σίγουρα μια πολιτική ατζέντα πίσω από πίσω», δήλωσε ο Τσάι σε εκδήλωση του Reuters BreakingViews στο Χονγκ Κονγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Huawei στις αγορές τους, ενώ ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν ακόμα τις κινήσεις τους.

Τον περασμένο μήνα, η Meng Wanzhou, επικεφαλής οικονομικών της Huawei, συνελήφθη στον Καναδά, πυροδοτώντας μια διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Καναδά και της Κίνας. Αντιμετωπίζει την έκδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Tsai, κάτοχος καναδικού διαβατηρίου, δήλωσε ότι ελπίζει η σχέση μεταξύ Καναδά και Κίνας να βελτιωθεί.

«Λατρεύω τους Καναδούς, είναι σπουδαίοι», αστειεύτηκε ο Tsai όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη της Meng.

Keywords
Τυχαία Θέματα