H Airbus ξεμένει από αγοραστές για τα θηριώδη Α380

Δερμάτινα καθίσματα, ιδιωτικά ντουζ, μεγάλα σαλόνια, υπέροχα κοκτέιλ κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι μερικές από τις ανέσεις που προσφέρουν τα A380 της Airbus. Και μπορεί για μερικούς να φαντάζουν ακόμα εφάνταστα όλα αυτά που προσφέρουν, ωστόσο για τις αεροπορικές εταιρείες δεν ισχύει το ίδιο.

Εταιρείες όπως η Emirates που κάποτε έδειχναν τεράστιο ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός A380 σήμερα δεν δείχνουν το ίδιο. Οι παραγγελίες έχουν μειωθεί κατακόρυφα

αφού μέχρι στιγμής η Airbus έχει δεχτεί μόλις 126 για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η αιτία της πτώσης αυτής δεν είναι άλλη από το γεγονός πως οι αεροπορικές εταιρείες απομακρύνονται από την αγορά superjumbo.

Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 11 Ιουλίου στη διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Farnborough International Airshow στη Βρετανία όπου κατά τη διάρκεια του show κλείνονται μεγάλα deals. Ωστόσο, αναμένεται αν υπάρξει μικρή ζήτηση για A380.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν κατακόρυφη βουτιά, οι αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται διστακτικές στο να αγοράσουν μεγάλα αεροσκάφη με τέσσερις μηχανές.

Ωστόσο, το να εξαφανισθούν εντελώς τα Airbus δεν είναι κάτι απλό, σχολιάζει το Bloomberg. Η εταιρεία θα αναγκαστεί να κλείσει πολλά εργοστάσια στην Ευρώπη και να περικόψει δεκάδες θέσεις εργασίας. Επίσης, οι αεροπορικές εταιρείες θα δουν την αξία μεταπώλησης των Α380 να πέφτει κατακόρυφα, ενώ η εξαφάνιση των αεροσκαφών από τα αεροδρόμια θα κοστίσει αρκετά στις χώρες που έχουν δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις για τα A380.

Παρά το γεγονός ότι τα Α380 είναι δημοφιλή για το πόσο ευρύχωρα είναι αλλά και για τις ομαλές πτήσεις που προσφέρουν, εντούτοις, οι αερομεταφορείς θεωρούν δύσκολο να μπορέσει η εταιρεία να αντεπεξέλθει στην δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η Malaysia Airlines μετά τα πρόσφατα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν δυσκολεύεται να πληρώσει την Airbus για τη μισή ντουζίνα Α380 που έχει αγοράσει. Την ίδια ώρα η αεροπορική εταιρεία προσπαθεί να ξεφορτωθεί δύο από αυτά αλλά δεν μπορεί να βρει αγοραστές. Η εταιρεία Amedeo πριν από τρία χρόνια ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει 20 αεροσκάφη τύπου Α380, αλλά απέτυχε να βρει μια ενιαία αεροπορική εταιρεία πρόθυμη να τους τα εκμισθώσει.

Η Emirates πάντως με 81 Airbus και άλλα 61 υπό διατήρηση συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής της εταιρείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα