Προβληματισμένος για το μέλλον της ΕΕ ο Ομπάμα μετά το Brexit

Την ανάγκη να πετύχει το εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον απόηχο του Brexit.

Ο Αμερικανός πρόεδρος με μία φράση που δημιουργεί εντυπώσεις δήλωσε πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα όσον αφορά την Ευρωπαιική ολοκλήρωση»

δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας πως μια ολοκληρωμένη Ευρώπη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές επιτυχίες και πρέπει να διατηρηθεί.

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το εξαιρετικό επίτευγμα μιας ολοκληρωμένη Ευρώπης. Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή, ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη» υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως το Brexit αύξησε τους φόβους πως το ζήτημα της παγκοσμιοποίησης θα μείνει πίσω και αυτοί οι φόβοι πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παραδέχτηκε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες κυρίως σε γεωπολιτικό επίπεδο, ωστόσο έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει άλλο περιστατικό εξόδου χώρας από την ΕΕ και ότι δεν έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διάλυσής της.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μετά το Brexit είναι πολλοί σοβαροί ωστόσο δεν θα υπάρχει συνέχεια στην ΕΕ με άλλη χώρα. Το Brexit είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και όχι η αρχής μιας διαδικασίας» επισήμανε ο κ. Τουσκ και τόνισε πως η Εε χρειάζεται περισσότερη δύναμη και όραμα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στο σημείο αυτό πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις εάν δεν προηγηθεί η σχετική αίτηση των Βρετανών στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς το Λονδίνο πως για να διασφαλίσει η Βρετανία την ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και την ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων.

«Δεν μπορούμε μα ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Βρετανία πριν την ενεργοποίηση του άρθρου 50» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας πως αυτή την στιγμή θα πρέπει «να δείξουμε ενότητα».

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ εμφανίσθηκαν αποφασισμένοι για την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομσιόν έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα μεγάλα ζητήματα της TTIP, δηλαδή την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής μέχρι τέλος του έτους.

«Με την TTIP θα είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας στις χώρες μας και να μεταμορφώσουμε τη συνεργασία μας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να έχει ενεργότερο ρόλο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει ελευθερία στην Ευρώπη χωρίς την αλληλεγγύη της TTIP» δήλωσε ο κ. Τουσκ από την πλευρά του.

«Οποιοσδήποτε επιτεθείτε στην Αμερική βλάπτει την Ευρώπη και οποίος στρέφεται ενάντια της Ευρώπη βλάπτει την Αμερική» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συμπληρώνουν μια την άλλη και προσφέρουν σταθερότητα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ προσθέτοντας πως μπορεί να υπάρξει μεταξύ τους στενότερη συνεργασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα