Goldman: Το πετρέλαιο έκανε την έκπληξη – Από τον κορεσμό στην έλλειψη


Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου λόγω απροσδόκητων διαταραχών στον εφοδιασμό, αλλά και της σταθερής ζήτησης οδήγησαν σε «ξαφνικό θάνατο» το πλεόνασμα της αγοράς, όπως σημειώνουν σε αναφορά τους με ημερομηνία 15 Μαΐου αναλυτές της Goldman Sachs. Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναβάθμισε

τις προβλέψεις της για την τιμή του αργού στα 50 δολάρια το βαρέλι για το β' εξάμηνο του 2016 από τα 45 δολάρια που ήταν τον Μάρτιο.

Οι απροσδόκητες διακοπές στον εφοδιασμό με πετρέλαιο ήταν συνέπεια πολλών παραγόντων: από τις μεγάλες πυρκαγιές στον Καναδά μέχρι τις επιθέσεις σε αντλίες στη Νιγηρία – γεγονότα που θα προκαλέσουν έλλειμμα «μαύρου χρυσού» κατά το β' εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τη Goldman. Και πάλι, ωστόσο, η επιστροφή μέρους της παραγωγής και η υψηλότερη από το αναμενόμενο παραγωγή στις ΗΠΑ, τη Βόρεια Θάλασσα, το Ιράκ και το Ιράν σημαίνει ότι η τράπεζα προβλέπει πως το έλλειμμα θα ανέλθει στα 400.000 βαρέλια την ημέρα έναντι 900.000 βαρελιών που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Η επιστροφή σε πλεόνασμα αναμένεται στις αρχές του 2017, σύμφωνα με τη Goldman.
«Η επιστροφή στην ισορροπία για την αγορά πετρελαίου επιτέλους άρχισε», έγραψαν οι αναλυτές. Οι αλλαγές στις προβλέψεις «αντανακλούν την άποψή μας ότι η αναμονή για μακροπρόθεσμα πλεονάσματα μπορεί να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ελλείμματα και μάς κάνει αισιόδοξους, αλλά μακροπρόθεσμα απαισιόδοξους».

Η Goldman μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου στα 45 δολ. από 55 δολ. προηγουμένως για το α' τρίμηνο του 2017, αλλά «βλέπει» άνοδο στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Αναμένει δεν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί στα 1,4 εκατ. βαρέλιατην ημέρα εντός του 2016, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2 εκατ. βαρέλια.

Ο αμερικανικός δείκτης για το αργό τύπου West Texas, WTI, ενισχύθηκε κατά 1,3% στα 46,82 δολ/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια λήξης του επόμενου μήνα έχουν αυξηθεί κατά 80% από τα χαμηλά έτους που άγγιξαν νωρίτερα φέτος. Το αργό τύπου Brent που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% του πετρελαίου παγκοσμίως, ήταν νωρίτερα στα 48,45 δολ/βαρέλι στο Λονδίνο.

Κι ενώ οι διακοπές στον εφοδιασμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες μείωσαν την παραγωγή κατά 1,5-2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι τιμές αυξήθηκαν μόνο 2 δολ. το βαρέλι, αντανακλώντας μια εικόνα άφθονων αποθεμάτων στην αγορά, σημειώνει η Goldman. Με τα αποθέματα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες, οι τρέχουσες διακοπές έχουν μικρό αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα του αργού, αναφέρει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «τα υψηλά αποθέματα θα επιτρέψουν ακόμη και για χαμηλότερα ροές από τα διυλιστήρια εάν κριθεί απαραίτητο».

Keywords
Τυχαία Θέματα