«Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε»

Υπάρχουν βιβλία για ανάγνωση. Βιβλία για διασκέδαση. Βιβλία για να περνάς ευχάριστα το χρόνο σου. Υπάρχουν και βιβλία που με την πολύτιμη γνώση που παρέχουν βοηθούν στην υγεία και την ψυχολογία. Ένα από αυτά, ειδικά για γυναίκες, είναι το «Γυναίκα & HPV: Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε». Με εξειδίκευση στο αντικείμενο των HPV ο κ. Αλέξανδρος Μορτάκης, Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών,

δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία στις γυναίκες να έχουν την αναλυτική ενημέρωση που τους είναι απαραίτητη. Όχι μόνο για τη σωματική τους υγεία. Αλλά και για να μην αγχώνονται χωρίς λόγο.

Κι αυτό διότι οι περισσότερες γυναίκες πανικοβάλλονται μόλις ακούνε ότι διαγνώστηκαν θετικές στον ιό HPV ή ότι έχουν κονδυλώματα. Κάποιες νομίζουν ότι έχουν καρκίνο και θα πεθάνουν. Άλλες νομίζουν ότι δεν θα καταφέρουν ποτέ να τεκνοποιήσουν. Υπάρχουν γυναίκες που το πρώτο που σκέφτονται είναι ότι ο σύντροφός τους είχε επαφή με άλλη γυναίκα. Ή ακόμη φοβούνται μην τυχόν ο σύντροφός τους τις κατηγορήσει ότι είχαν αυτές σχέση με άλλον άντρα, αφού οι άντρες είναι συνήθως φορείς χωρίς να έχουν κάποιο σύμπτωμα. Εμφανή συμπτώματα βέβαια δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις και οι γυναίκες, απλώς είναι αυτές που εξετάζονται και σε αυτές γίνεται η διάγνωση.

Μέσα από το βιβλίο του ο κ. Αλέξανδρος Μορτάκης απαντάει σε 311 ερωτήματα που απασχολούν τις γυναίκες. «Η προσωπική μου εμπειρία από δεκάδες χιλιάδες περιστατικά, είναι ότι οι γυναίκες στις οποίες διαγνώσθηκε κάποτε μόλυνση από HPV είναι τυχερές διότι μπαίνοντας σε μια διαδικασία με τακτικούς ελέγχους, εκμηδένισαν την πιθανότητα για καρκίνο στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, αφού, στις λίγες περιπτώσεις που προέκυψαν προκαρκινικές αλλοιώσεις, αυτές αντιμετωπίσθηκαν έγκαιρα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο, από όλες τις γυναίκες που προσήλθαν αρχικά να ελεγχθούν λόγω μόλυνσης από ιούς κονδυλωμάτων και εξακολούθησαν να ελέγχονται κάθε χρόνο, δεν υπήρξε καμία στην οποία να μην διαγνώστηκε έγκαιρα καρκίνος στο κατώτερο γεννητικό σύστημα. Καμία ζωή δεν χάθηκε και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις χρειάσθηκε να αφαιρεθεί η μήτρα σε γυναίκες που είχαν ήδη τεκνοποιήσει», εξηγεί ο κ. Μορτάκης.

Μέσα στο βιβλίο του κ. Μορτάκη μπορεί μία γυναίκα να αναζητήσει τις πιο έγκυρες πληροφορίες για τον HPV, τους τύπους του ιού, με ποιες μεθόδους γίνεται η διάγνωσή τους, ποιες διαδικασίες ακολουθούνται για πρόληψη καρκίνου, πότε χρειάζεται επέμβαση, ποια ερωτήματα προκύπτουν στο ζευγάρι και πώς μπορούν με απλό τρόπο να επιλυθούν και άλλα πολλά πρακτικά ζητήματα.

Το βιβλίο «Γυναίκα & HPV, Γιατί δεν πρέπει να ανησυχείτε» του κ. Αλέξανδρου Μορτάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα