Goldman Sachs: Οι ευρωπαϊκές μετοχές σηματωρός για το ευρώ

Η αμερικανική τράπεζα δίνει σήμα πώλησης για το ευρώ που το βλέπει στο 1,15 δολ. ως το τέλος του έτους

Η ισχυρότερη ανάπτυξη και οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές πιθανότατα αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα πίσω από την ενίσχυση του ευρώ κατά τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, οι απλοί κανόνες στο trading συναλλάγματος με βάση τς μετοχές μετέτρεψαν τις συνθήκες για το ευρώ αρνητικές. Ως εκ τούτου, ένα πτωτικό γύρισμα για την ανάπτυξη ή/και μια μείωση στις επιδόσεις

της αγοράς μετοχές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο ευρώ τους προσεχείς μήνες.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της σημείωμα με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου, το ευρώ σημείωσε ένα εντυπωσιακό ράλι φέτος, έχοντας ανατιμηθεί πάνω α 13% έναντι του δολαρίου και κατά 5,5% σε μια εμπορικά σταθμισμένη βάση. Αν και οι διαφορές επιτοκίων με άλλες μεγάλες αγορές δεν ήταν σταθερές, το κοινό νόμισμα φαίνεται ότι υποστηρίχθηκε από τις ροές κεφαλαίων, ιδίως των διασυνοριακών συγχωνεύσεων και εξαγορών και των ροών προς τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτό συμβαδίζει με τη σημαντική αναβάθμιση των προσδοκιών ανάπτυξης της ευρωζώνης. Ωστόσο, με την απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών να επιβραδύνει, οι οδηγοί αυτοί θα μπορούσαν να αρχίσουν να εξασθενούν.

Σύμφωνα με το σημείωμα του οίκου, οι επιδόσεις στην αγορά μετοχών ιστορικά οδηγούν τις μελλοντικές αποδόσεις στην αγορά συναλλάγματος. Παρουσιάζει δε ένα κανόνα trading που εξετάζει θέσεις στις 10 μεγαλύτερες αγορές συναλλάγματος, ο οποίος βασίζεται στις αποδόσεις των μετοχών προσαρμοσμένων σε συνθήκες μεταβλητότητας.

Όπως σημειώνει, οι αποδόσεις του παρελθόντος εν μέρει οδηγούν τις ροές χαρτοφυλακίων και αυτές με τη σειρά τους οδηγούν τις αποδόσεις στην αγορά FX. Οι αποδόσεις των μετοχών αποτελούν επίσης δείκτη των προσδοκιών για την ανάπτυξη και περιέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τις αποδόσεις των νομισμάτων.

Τα σήματα που δίνουν οι μετοχές έχουν αλλάξει σε ολόκληρο το περιβάλλον του G10 το τελευταίο διάστημα. Για το ευρώ, η απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν υποστηρικτική νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά μειώθηκε πιο πρόσφατα, πιέζοντας το ευρώ σε σήμα sell στο χαρτοφυλάκιο της Goldman.

Στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές συναλλάγματος, το ελβετικό φράγκο, η κορόνα Σουηδίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας φαίνονταν ελκυστικά πριν από αρκετούς μήνες, ενώ σήμερα ελκυστικά εμφανίζονται η κορόνα Νορβηγίας, το γεν Ιαπωνίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας. Επίσης, πριν από αρκετούς μήνες ο κανόνας έδινε σήμα για θέσεις short στο δολάριο Καναδά, το γεν και τη νορβηγική κορόνα, ενώ σήμερα εμφανίζει το δολάριο Καναδά, το ευρώ και την σουηδική κορόνα ως τα λιγότερο ελκυστικά.

Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν αξιοσημείωτες φέτος, ιδιαίτερα μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ωστόσο στο επόμενο διάστημα αυτές οι ροές ενδέχεται να είναι λιγότερο υποστηρικτικές για το ευρώ. Η Goldman βλέπει σημαντική αύξηση σε ροές μετοχών στην Ευρωζώνη, όπως επενδυτικές ροές σε κεφάλαια εκφρασμένα σε ευρώ, καθως και ροές σε κεφάλαια που επικεντρώνονται στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο οίκος, οι οικονομολόγοι του αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ερυρωζώνη κατά το β' εξάμηνο του έτους, ενώ η απόδοση των μετοχών έχει υποχωρήσει (οι στρατηγικοί αναλυτές έχουν ουδέτερη θέση στις μετοχές των ΗΠΑ έναντι των ευρωπαϊκών αγορών σε ορίζοντα τριων μηνών). Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι εισροές κεφαλαίων φαίνεται ότι έχουν ομαλοποιηθεί σε ιστορικά επίπεδα και οι εκροές ομολόγων παραμένουν ασυνήθιστα μεγάλες.

Για να αντιστραφεί η τάση των ροών χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική κίνηση στις διαφορές των επιτοκίων. Όπως τονίζει η Goldman, αναμένει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,15 μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως καθώς αναμένεται μία ήπια αλλαγή στις προσδοκίες γύρω από τις προοπτικές πολιτικής της Fed και αντιστροφή της απαισιοδοξίας για τις προοπτικές δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα. Τέλος, η αμερικανική τράπεζα προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε διόρθωση στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών θα μπορούσε να επιταχύνει τη διόρθωση του ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα