Goldman Sachs: Νέες πιέσεις στις τράπεζες αν δεν επέλθει πολιτική σταθερότητα και ανάκαμψη

Του Δημήτρη Παφίλα

Οι αποδόσεις του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα παραμείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια, όπως εκτιμά η Goldman Sachs σε έκθεση της, καθώς συναρτά την πρόοδο τους από την πολιτική σταθερότητα και την ανάκαμψη. Η Goldman, όπως επισημαίνει ότι κύρια προτίμηση της παραμένει η Alpha Bank και δίνει σύσταση αγοράς εξαιτίας του χαμηλότερου ρίσκου, έναντι των ανταγωνιστών της. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει

η Alpha Bank δεν διαθέτει κανενός είδους κρατική μορφή και αδιαμφισβήτητα διαθέτει μια καλύτερη ποιότητα ενεργητικού, ως track record.

«Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται ως κλάσμα της ενσώματης λογιστικής τους αξίας (0,30 Χ 2017 Ε) με την επενδυτική τους υπόθεση να εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα και την ενδεχόμενη μακροoικονομική ανάκαμψη. Ενώ οι βελτιώσεις σ’ όλα τα λειτουργικά μεγέθη θα δώσουν οφέλη σ' όλες τις τοπικές τράπεζες η κύρια προτίμηση μας παραμένει η Alpha Bank», τονίζουν οι αναλυτές της επενδυτικής. Οι προοπτικές και η οδηγία (Guidance) για το 2017 σύμφωνα με την Goldman είναι ότι, θα βελτιώσουν τα κέρδη τους. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο σταθερό ΝΙΙ (μειώνονται τα χρηματοδοτικά κόστη από τα spread δανεισμού και απο την απομόχλευση), από την μικτή εικόνα στα έσοδα (καλύτερες προμήθειες, χαμηλότερο trading) και φυσικά απο τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη και το κόστος του ρίσκου.

Η Goldman Sachs με τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου και τις πρόσφατες τάσεις του κλάδου αυξάνει τις προβλέψεις του περιθωρίου κερδών κατά 2-5% για την περίοδο 2017-2020. Ο κλάδος, σύμφωνα με την ανάλυση είδε θετικές καταθέσεις και ποιότητα ενεργητικού στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά αυτή η τάση αντιστράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τις διοικήσεις εξαιτίας των εποχικών επιδράσεων και την αβεβαιότητα του προγράμματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι ελληνικές τράπεζες ανέστρεψαν τις ζημιές των προηγούμενων ετών (πάνω από 12 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2015 συνολικά) και ανακοίνωσαν ένα ευρύ break even αποτέλεσμα για το 2016 (300 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων λειτουργιών). Οι προβλέψεις για το 2017 παραμένουν συντηρητικά αισιόδοξες, παρά το αδύναμο ξεκίνημα του χρόνου.

Σε ότι αφορά τις τιμές στόχους και τις συστάσεις, η Αlpha Βank έχει σύσταση αγοράς (buy) και τιμή 2,60 ευρώ. Οι συστάσεις για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank είναι ουδέτερες με τιμές- στόχους τα 0,30 ευρώ, 0,25 ευρώ και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα