Ford: Φθηνότερα αυτοκίνητα με 3D εκτυπωτές;

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford δοκιμάζει να ενσωματώσει την τεχνολογία 3-D εκτύπωσης στην παραγωγή εξαρτημάτων αυτοκινήτων, όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει στην παραγωγή αυτοκινήτων χαμηλότερου κόστους, άρα και τιμής για τους υποψήφιους αγοραστές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης θα μπορούσε να αποτελέσει «μια καινοτομία στην κατασκευή αυτοκινήτων»,

με ποικίλα οφέλη, όπως αποτελεσματικότητα, χαμηλότερο κόστος και δυνατότητα τεσταρίσματος πρωτότυπων εξαρτημάτων και τμημάτων για αυτοκίνητα χαμηλής παραγωγής, όπως είναι τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό η Ford θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νέα σχέδια ή ακόμα και να φτιάχνει εξαρτήματα κατόπιν ειδικής παραγγελίας από πελάτες, κάτι που αυτή τη στιγμή είναι πολύ δαπανηρό.

Με την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα πλαστικά μέρη του αυτοκινήτου θα είναι πιο ελαφριά από τα τωρινά, με συνέπεια την καλύτερη απόδοση των καυσίμων.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό στοιχείο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι δαπάνες σε hardware και software, υλικά και υπηρεσίες αναμένεται να ανέλθει σε 28,9 δισ. δολ. ως το 2020, έναντι 13,2 δισ. πέρυσι.

Με την εκτύπωση 3-D, τα δεδομένα σχεδιασμού στέλνονται από τον υπολογιστή στον εκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει μια στρώση από το εκάστοτε υλικό που τελικά μετατρέπεται σε τρισδιάστατο αντικείμενο. Ενας ρομποτικός βραχίονας μπορεί να αντικαταστήσει την πρώτη ύλη όποτε χρειάζεται, επιτρέποντας στο μηχάνημα να λειτουργεί ανεμπόδιστα για πολλές ημέρες, αναφέρεται από τη Ford.

H Ford δεν είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Πέρυσι, η γερμανική Daimler γνωστοποίησε τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει εκτυπωτή 3-D για τη δημιουργία ανταλλακτικών, ενώ η γαλλική Peugeot υπέγραψε συμφωνία με την Divergent 3D με στόχο την ανάπτυξη της διαδικασίας εκτύπωσης μετάλλων για την πλήρη παραγωγή των οχημάτων της με αυτή τη μέθοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα