Euromedica: Μάχη με το χρόνο μετά το τελεσίγραφο των πιστωτών

Σε απόρριψη της πρότασης που παρουσίασε η διοίκηση της Euromedica προχώρησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών χθες. Αντιθέτως έδωσαν περιθώριο στη διοίκηση του ομίλου να απαντήσει για το εάν αποδέχεται την πρόταση τους για τη διάσωση του ομίλου κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών. Το σχέδιο των τραπεζών

προβλέπει μεγάλη κεφαλαιοποίηση χρεών, αλλαγή management, αλλά και πρόσθετη χρηματοδότηση της εταιρίας.

Η πρόταση που παρουσίασε χθες η πλευρά της Euromedica αφορούσε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της, στην οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση μέσω της περαιτέρω περιστολής του λειτουργικού κόστους (με κεντρική διαπραγμάτευση βασικών συμβάσεων), στην αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς και σε συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, σε μικρή κεφαλαιοποίηση χρεών, κι εν συνεχεία στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με τον έλεγχο να παραμένει στο μεσοδιάστημα στους υφιστάμενους μετόχους.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζικών ιδρυμάτων ωστόσο έκριναν πως η πρόταση είναι αόριστη, κυρίως ως προς την προέλευση των χρημάτων και την ύπαρξη ή όχι στρατηγικού επενδυτή (που αναζητείται τα τελευταία τρία χρόνια), και ότι στηρίζεται σε υπέρογκη αποτίμηση της εταιρείας.

Γι αυτό και επέμειναν στην κεφαλαιοποίηση μεγάλου μέρους των χρεών κι ανάληψη του ελέγχου του Ομίλου αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει κάποιος ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής, ικανός να τοποθετήσει σοβαρά κεφάλαια στην εταιρεία, να διαπραγματευτούν μαζί του.

Τόνισαν μάλιστα στην πλευρά της Euromedica πως στην περίπτωση που η πρόταση τους δεν γίνει αποδεκτή, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα φέρει σε ευθεία σύγκρουση τις δύο πλευρές, και για το οποίο ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες.

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν πιθανότατα όλο το καλοκαίρι- ίσως και περισσότερο. Ο προβληματισμός εξάλλου για τη δανειακή έκθεση του ομίλου και για το ύψος των ζημιών είναι μεγάλος. Σύμφωνα με τη χρήση του 2015, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της εισηγμένης έφτασαν τα 388 εκατ. ευρώ έναντι 369 εκατ. το 2014, ενώ οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 207 εκατ.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του 2015, ο εισηγμένος όμιλος εμφάνισε κύκλο εργασιών 126 εκατ. ευρώ (θα ήταν κατά 35,3 εκατ. αυξημένος, αν δεν είχαν θεσμοθετηθεί το rebate και το claw back στους παρόχους της ιδιωτικής υγείας), αρνητικό EBITDA 11,1 εκατ. ευρώ, κόστος χρηματοδότησης 21,9 εκατ.,ζημία προ φόρων 54,6 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρό δανεισμό 380 εκατ. ευρώ.

Στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Euromedica συμπεριλαμβάνονται οφειλές προς: προμηθευτές 13,9 εκατ. ευρώ, τράπεζες 207,3 εκατ., φορείς χρηματοδοτικής μίσθωσης 22,9 εκατ. ευρώ, εργαζομένους 7,5 εκατ. και ασφαλιστικούς οργανισμούς επίσης 7,5 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι απαιτήσεις για claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής από τις επιχειρήσεις για να καλυφθούν οι υπερβάσεις του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ) και για rebate (αναγκαστικές επιστροφές) εντείνουν ακόμη περισσότερο τη δυσχερή θέση της Euromedica. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά την προηγούμενη χρονιά, το ύψος των ποσών επιστροφών έφτασαν τα 35,3 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι οφειλές του δημοσίου προς την Euromedica από ληξιπρόθεσμα χρέη ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζονται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος για της εξασφάλισης της βιωσιμότητας της εισηγμένης έχει αρχίσει να "πιέζει”, καθώς και φέτος, αλλά και τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο τελευταίο μνημόνιο, οι μηχανισμοί του clawback και του rebate θα συνεχίσουν να ισχύουν για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης μέχρι και το 2018. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη μείωση των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις, αυξάνουν το κίνδυνο για διεύρυνση των ζημιών.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στον Όμιλο, που φτάνουν τους 2.460. Οι εργαζόμενοι μεταξύ άλλων καταγγέλλουν μεγάλες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, αλλά και απολύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα