Eurogroup: Μοναδικός στόχος η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σταθερά υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ - «Η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», υποστήριξε ο Β. Σόιμπλε - «Οι Έλληνες πρέπει να δουν το φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», εκτίμησε ο Π. Μοσκοβισί

Αρκετά χαμηλά διατήρησαν τον πήχη

των προσδοκιών για το σημερινό Eurogroup τα κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας άλλωστε αυτό που ήταν ευρύτερα γνωστό, καθώς ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι (κυρίως από ελληνικής πλευράς) δεν ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί άφησαν να εννοηθούν ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να «βγει» από τη σημερινή συνεδρίαση θα ήταν μία συμφωνία για την ημερομηνία επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Αρκετές εκπλήξεις, πάντως, επιφύλασσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιος στις δηλώσεις του για τη χώρα μας σε σύγκριση με το παρελθόν, προφανώς θέλοντας να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και σε συνέχεια των πρόσφατων δηλώσεών του ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ του... Grexit.

Ντάισελμπλουμ: Στόχος να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Εκτεταμένες συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών αλλά και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είχε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως τόνισε προσερχόμενος στο Eurogroup.

Υποστήριξε ότι σε αυτές τις συζητήσεις -οι οποίες έγιναν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup- καλύφθηκαν πολλά θέματα και ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης θα εξετασθούν όλα τα θέματα προκειμένου να «υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Απατώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του ΔΝΤ και της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε ότι βασικός στόχος τόσο του ίδιου όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων είναι το Ταμείο να έχει ουσιαστική συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε ότι «το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει τις απόψεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν. Ζητά αναδιάρθρωση του χρέους και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει ουσιαστικά στο πρόγραμμα».

Όσο για την καθυστέρηση στην β' αξιολόγηση επανέλαβε ότι στόχος όλων είναι να υπάρξει ολοκλήρωσή της, φροντίζοντας, όμως, να προσθέσει ότι... δεν υπάρχει βιασύνη, καθώς η Ελλάδα δεν έχει να αποπληρώσει κάποιο σημαντικό ποσό έως το καλοκαίρι, ως εκ τούτου δεν υπάρχει πίεση στη χρηματοδότησή της.

Π. Μοσκοβισί: Οι Έλληνες αξίζει να δουν φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας

Τις θυσίες του ελληνικού λαού εξήρε για μία ακόμη φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες αξίζει να δουν φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθούν εκτενώς όλες οι παράμετροι που μένουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο κόστος σε όλα αυτά και είναι η εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Γι' αυτό έχουμε το καθήκον να προχωρήσουμε».

Επανέλαβε την ανάγκη οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία και να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Σόιμπλε: Τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνουν καλά

Πολύ πιο ήπιος απ' ότι έχει συνηθίσει τους Έλληνες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup καθώς δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι... «τα πράγματα στην Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνουν καλά».

Φυσικά δεν άλλαξε στο ελάχιστο την άποψή του για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας καθώς «μακροπρόθεσμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών και να κατορθώσει να επιτύχει ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει και μείωση της ανεργίας.

Αναφορικά με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης υπογράμμισε -μάλλον εκπλήσσοντας με την... αβρότητα του- εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πιστεύω ότι όλοι θέλουν πραγματικά να υπάρξει λύση. Το ίδιο θέλαμε και πέρυσι. Η Ελλάδα πάντα χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, υπήρξε σειρά επαφών του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των Θεσμών, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα