Eurοgroup: Ναι σε όλα από την κυβέρνηση – Προνομοθέτηση μέτρων για το 2019 – Επιστρέφει η τρόικα

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, επήλθε στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 18:00, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης. Ως προς το τι προβλέπει η συμφωνία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο

όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, πως τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση στις Βρυξέλλες πριν το Eurogroup. Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη λήψη μέτρων για το 2019, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στις ερχόμενες ημέρες.

Η πολυμερής σύσκεψη για την Ελλάδα προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup, με πρωτοβουλία του Γ. Ντάισελμπλουμ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα βελτιωμένη πρόταση από τους θεσμούς και στόχο να συμφωνηθούν οι όροι για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, ο Μπενουά Κερέ εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESΜ, ο Κοστέλο της Κομισιόν και από την πλευρά του ΔΝΤ οι Π. Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτος στόχος η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogoroup.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Οι τύχες του ελληνικού προγράμματος θα κριθούν την Τετάρτη στο Βερολίνο στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α.Μέρκελ, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κ.Λαγκάρντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ, απουσία της Ελλάδας.

Το μόνο που αναμένεται από το σημερινό Eurogroup είναι ένα θετικό σήμα που θα αναφέρεται σε “πρόοδο” των διαπραγματεύσεων.

Αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία επί της αρχής σε σχέση με τις βασικές παραμέτρους της δεύτερης αξιολόγησης, τότε το κουαρτέτο θα επιτρέψει στην Αθήνα για την εξειδίκευση των συμφωνηθέντων.

Θεωρητικά εάν αποφασιστεί σήμερα η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα η αξιολόγηση θα μπορούσε να συμφωνηθεί τόσο σε τεχνικό επίπεδο (θεσμοί-κυβέρνηση) όσο και πολιτικό επίπεδο, στη συνεδρίαση του Εurogroup, της 20ής Μαρτίου. Αλλά ακόμη κι αν η τελική απόφαση ληφθεί στο Εurogroup της 7 Απριλίου, πάλι προλαβαίνει η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου.

Οι δανειστές πάντως, επιμένουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί στην υιοθέτηση από τώρα προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Εμφανίζονται πάντως πρόθυμοι να συζητήσουν το ενδεχόμενο το πακέτο των μέτρων να σπάσει στα δύο, με την εφαρμογή να φέρνει σε πρώτο πλάνο το αφορολόγητο το 2019 και σε δεύτερο, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2020.

Η κυβέρνηση θέλει να μετριάσει τις υποχωρήσεις σε σχέση με τα μέτρα που ζητούνται, αλλά να εξασφαλίσει και ανταλλάγματα, που θα έχουν σχέση με “κοινωνικό πακέτο” μέτρων, εφόσον επιτύχει τους στόχους που θα τεθούν.

Όσον αφορά στο χρέος, απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί και οι όποιες συζητήσεις ή αναφορές, αναμένεται να παραπεμφθούν προς εφαρμογή μετά το 2018.

Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ δε θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε αυτή τη φάση, αλλά θα αφήσει μια πόρτα ανοιχτή, ώστε, όταν και εφόσον οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το Ταμείο άλλωστε, έχει ήδη κάνει στην τελευταία έκθεσή του προτάσεις για το χρέος: Συγκεκριμένα έχει πει ότι πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος χάριτος μέχρι το 2040 και συγκεκριμένα από 6 έως 20 χρόνια για τα διάφορα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM, EFSF και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Έχει προτείνει επίσης η αποπληρωμή τους να γίνει μέχρι το 2070, να αναβληθεί η καταβολή των τόκων μέχρι το 2040, να κεφαλαιοποιηθούν αυτοί οι τόκοι και να κλειδωθούν τα επιτόκια στο 1,5% για περίπου 30 χρόνια.

Αυτή είναι μια πρόταση που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το κούρεμα και αυτό γιατί, όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθωρισμός διαχρονικά, τόσο το ονομαστικό ΑΕΠ είναι υψηλότερο και επομένως μπορεί να υπερκαλύπτει την αποπληρωμή των τόκων που σήμερα είναι στο 1-1,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα