Eurobank: Ερχεται μία ακόμη διετία πτώσης στις τιμές των κατοικιών

Της Στεφανίας Σούκη

Μία «γεμάτη» διετία πτώσης και ένα ακόμη έτος για την σταθεροποίηση της αγοράς θα χρειασθεί η εγχώρια αγορά κατοικίας έως ότου γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurobank Property Services, θυγατρικής του ομίλου της Eurobank στον τομέα

της παροχής υπηρεσιών ακινήτων σωρευτικά για την τριετία 2016- 2018 η πτώση στις τιμές των κατοικιών θα διαμορφωθεί στο 6,7%, με το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των τιμών να εκτιμάται για εφέτος και να αντιστοιχεί σε ένα 3,3%, για το 2017 το αντίστοιχο ποσοστό θα φθάσει το 3,1%, ενώ σταθεροποιητικά, με οριακή πτώση της τάξεως του 0,3%, εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά το 2018.

Οι εκτιμήσεις αυτές της Eurobank Property Services βασίζονται σε μακροοικονομικά δεδομένα (πληθωρισμός, επιτόκια, διαθέσιμο εισόδημα κ.τ.λ.), καθώς και προβλέψεις αυτών όποως αυτά συλλέγονται από διεθνείς οίκους (Oxford Economics, Consensus Forecasts, ΙΜF κ.τ.λ.). Οι αναλυτές της Eurobank Property Services επισημαίνουν επιπλέον ότι στα οικιστικά ακίνητα από το 2007 μέχρι σήμερα η σωρευτική πτώση διαμορφώνεται στο 38,2%, ενώ για το 2015 η πτώση ήταν της τάξεως του 6,7% για το σύνολο της χώρας.

Σύντομη αναφορά γίνεται και για την αγορά των εμπορικών ακινήτων, όπου τα δεδομένα είναι σαφώς χειρότερα αν ληφθεί υπόψη ότι η σωρευτική πτώση από το 2007 μέχρι σήμερα κυμαίνεται στα πέριξ του 47,5%: η αγορά των καταστημάτων ήταν αυτή που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης με ένα -51%, ενώ στα γραφεία οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 43%.

Οι 7 «πληγές» για το 2016

Με βάση τα στοιχεία όπως παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής για την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς μέχρι σήμερα και τις προοπτικές του 2016, όλα τα στοιχεία από την αγορά ακινήτων συνηγορούν στο γεγονός ότι ούτε το 2016 θα αποτελέσει έτος ανάκαμψης για επτά βασικούς λόγους. Οι βασικές αιτίες λοιπόν συνοψίζονται, με βάση τις απόψεις των στελεχών της εγχώριας κτηματαγοράς ως εξής:

-η έλλειψη ρευστότητας,
-τα capital controls
-η αβεβαιότητα στην οικονομία,
-το μεγάλο απόθεμα
-τα σενάρια για μαζικό ξεπούλημα κατοικιών που είναι συνδεδεμένα με «κόκκινα» δάνεια
-η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ακόμη και της πρώτης κατοικίας
-η είσοδος ξένων funds στην Ελλάδα,

Όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό πλαίσιο για την αγορά. Ελλείψει αγοραστών, με τους ξένους να απέχουν από την αγορά εξοχικών, με τις επιχειρήσεις να φυτοζωούν και με το εμπόριο να πνέει τα λοίσθια συμπαρασύροντας και την αγορά καταστημάτων, θεωρείται δεδομένο ότι και η τρέχουσα χρονιά θα είναι ένα ακόμη «χαμένο» έτος όσον αφορά την κτηματαγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα