Οι 10 σταθμοί του μετρό που ελέγχουν το 50% του συνόλου της επιβατικής κίνησης

Της Μαριάννας Τζάννε

Δέκα σταθμοί του μετρό από τους συνολικά 36, ελέγχουν περίπου το 50% της επιβατικής κίνησης, με τους πλέον εμπορικούς βάσει της μέσης ημερήσιας επιβατικής κίνησης του 2015 να είναι ο σταθμός του Συντάγματος, το Μοναστηράκι, οι Αμπελόκηποι ο Ευαγγελισμός, το Μέγαρο Μουσικής, το Πανεπιστήμιο και η Ομόνοια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΣΤΑΣΥ το «Σύνταγμα» απορρόφησε το 9,69% της Μέσης Ημερήσιας Επιβατικής Κίνησης, το 5,31% το Μοναστηράκι, 4,95% οι Αμπελόκηποι και έπονται οι άλλοι σταθμοί. Συνολικά,

πέρσι διακινήθηκαν από τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό 143.968.172 επιβάτες, αριθμός που ισοδυναμεί με 456.568 Μέση Ημερήσια Επιβατική Κίνηση, καθιστώντας το μετρό από τα πιο δημοφιλή μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αντίστοιχα, στους πιο υποτονικούς από πλευράς επιβατών σταθμούς συγκαταλέγονται ο Ελαιώνας που αντιστοιχεί στο 0,63% της επιβατικής κίνησης, η Αργυρούπολη στο 1,07% και το Περιστέρι στο 1,12%. Σε ότι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά η ΣΤΑΣΥ αναδεικνύεται σε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες για τις μετακινήσεις των Αθηναίων.

Με βάση τα στοιχεία, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, ως ποσοστό των προγραμματισμένων χιλιομέτρων στις γραμμές 1, 2 και 3, έφτασε το 100,2%, καθώς για μια ακόμη χρονιά σε έκτακτα γεγονότα (εκδηλώσεις υψηλής προσέλευσης, ποδοσφαιρικοί αγώνες κλπ) δρομολογήθηκαν επιπλέον συρμοί στο δίκτυο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών.

Σε ότι αφορά το ποσοστό των ακυρώσεων δρομολογίων σε ώρες αιχμής ήταν μηδενικές στη γραμμή 1 και 0,2% στις γραμμές 2 και 3. Μηδενικό ήταν και το ποσοστό των ακυρώσεων δρομολογίων σε ώρες μη αιχμής στη γραμμή 1, 0,3% στη γραμμή 2 και 0,1% στη γραμμή 3, ενώ το ποσοστό ακυρώσεων δρομολογίων του Τραμ ήταν 0,4%

Ο Δείκτης Κανονικότητας Δρομολογίων, ο οποίος αφορά τον αριθμό των εκτελεσμένων δρομολογίων με καθυστέρηση μικρότερη των 2 λεπτών, διαμορφώθηκε στο 99,9% για τις γραμμές 1 και 2 και στο 100% για τη γραμμή 3. Τέλος ο αριθμός ο βλαβών και συμβάντων, ανά 10.000 διανυθέντα οχηματοχιλιόμετρα, που προκάλεσαν ακυρώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων μεγαλύτερη των 2 λεπτών έφτασαν μόλις το 0,22. Στο Μετρό της Βαρκελώνης, σημειώνουν στην ΣΤΑΣΥ, ο αντίστοιχος δείκτης κυμαίνεται πέριξ του 0,33.

Keywords
Τυχαία Θέματα