EBRD: Στα σκαριά joint venture, 61,5€ εκατ. με την Dimand για τουρισμό και real estate

Της Στεφανίας Σούκη

Τη δημιουργία joint venture με την EBRD για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού και των ακινήτων προωθεί η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε ποσοστό 35%.

Η EBRD θα συνεισφέρει κεφάλαια έως 21,5

εκατ. ευρώ στο κοινοπρακτικό σχήμα, με το υπόλοιπο 65% και κεφάλαια έως 40 εκατ. ευρώ να αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Dimand, φθάνοντας συνολικά τα 61,5 εκατ. ευρώ. Το joint venture, κατά τις πληροφορίες, θα εστιάζει σε ανακατασκευές κτιρίων και έργα ανάπλασης στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις ανά την Ελλάδα σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων.

Aπό την πλευρά της, η Dimand διαθέτει αυτή την στιγμή εμπειρία άνω των 10 ετών στον τομέα της ανάπτυξης και κατασκευής, έχοντας αναπτύξει έργα συνολικού ύψους περί τα 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου πιστοποιημένου με LEED Gold κτιρίου γραφείων στην Ελλάδα, του γραφειακού πάρκου Καρελα, ιδιοκτησίας σήμερα της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Το κοινοπρακτικό σχήμα με την EBRD έχει ως στόχο να καλύψει ουσιαστικά τις μεγάλες ανάγκες για ανανέωση του κτιριακού αποθέματος στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με βάση τα σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις πιστοποιήσεις κτιρίων (LEED Silver/ Gold, BREEAM κ.α.). Σημειωτέον ότι με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε 1650 κτίρια του κέντρου της ΑΘήνας, ενώ ποσοστό 85% των κτιρίων χρήζει παρεμβάσεων λόγω ακριβώς παλαιότητας, περισσότερα από τα μισά κτίρια του κέντρου (60%) είναι προγενέστερης του 1970 κατασκευής.

Στα έργα που έχει αναλάβει και «τρέχει» αυτή την περίοδο η Dimand περιλαμβάνεται η μεγάλη παρέμβαση- ανάπλαση στον Πειραιά, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ στα πρώην ακίνητα της Παπαστράτος, όπου υλοποιείται αυτή την στιγμή η πρώτη φάση της επένδυσης ύψους 14 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το έργο θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, γραφεία, επιπλωμένες κατοικίες, συνεδριακό κέντρο, μουσείο, πολυχώρο εκδηλώσεων κ.α.. Μία ακόμη παρέμβαση σε παλιό, υφιστάμενο κτίριο υλοποιεί η εταιρεία στην Πάτρα για λογαριασμό του ομίλου της Εθνικής Πανγαία: Πρόκειται για τη μετατροπή του ακινήτου του πρώην ξενοδοχείου Μορέας στο πρώτο ξενοδοχείο του brand Moxy (του ομίλου Marriott) στη χώρα μας έως το τέλος του 2018, ενώ επίσης στην Πάτρα ένα ακόμη κτίριο θα μετατραπεί σε φοιτητική εστία για λογαριασμό της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα