Deutsche Bank: Τρίζει η καρέκλα του CEO, John Cryan

Η προειδοποίηση που εξέδωσε η Deutsche Bank την περασμένη εβδομάδα για ενδεχομένως μια τρίτη ζημιογόνα χρονιά έκανε αρκετούς επενδυτές της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας να θέτουν πιεστικά το ερώτημα αν θα πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος στον δ/νοντα σύμβουλο John Cryan να επαναφέρει εντός τροχιάς την τράπεζα

κάτι που δεν φαίνεται να κατάφερε στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι.

Μετά το αρχικό σοκ της ανακοίνωσης που έγινε την Παρασκευή για ζημιές στη χρήση του 2017, οι μέτοχοι δείχνουν σημάδια ανυπομονησίας. Το Reuters επικοινώνησε με μερικούς από τους 20 μεγαλύτερους μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι είπαν ότι η DB πρέπει να κλείσει τάχιστα το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτής και των Αμερικανών ανταγωνιστών της, επανακτώντας μερίδιο αγοράς και βελτιώνοντας τις επιδόσεις της επενδυτικής της τράπεζας, κυρίως στις ΗΠΑ.

Ο 57χρονος Βρετανός Cryan, πρώην τραπεζίτης στον επενδυτικό βραχίονα της UBS, είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των επενδυτών τον περασμένο Ιούλιο όταν δήλωνε ότι το 2017 η Deutsche Bank πιθανότατα θα επιστρέψει στα κέρδη.

Όπως δήλωσε ένας από τους μετόχους, η πίεση στον Cryan προκειμένου να φέρει απτά αποτελέσματα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Κάποιοι άλλοι μιλούν πλέον ανοιχτά για την ανάγκη αντικατάστασής του.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Cryan κατάφερε να σταθεροποιήσει την τράπεζα, συγκέντρωσε κεφάλαια, σχεδίασε μια γενική ανάταξη της τράπεζας, μείωσε τα κόστη, αντιμετώπισε τρομακτικές νομικές προκλήσεις και κατάφερε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις αυστηρότερων ρυθμιστικών κανόνων.

Ωστόσο, τα νούμερα είναι αμείλικτα: η μετοχή της τράπεζας πλέον διαπραγματεύεται κατά 37% χαμηλότερα από τη μέρα που ανέλαβε, ενώ από την Παρασκευή που ανακοινώθηκε η προειδοποίηση για τα κέρδη η μετοχή διολίσθησε κατά 7,5%, σε χαμηλό δύο μηνών.

Παρά τα κακά νέα για τους επενδυτές πάντως, οι προοπτικές για κάποια από τα στελέχη της DB φαντάζουν καλές, μετά την υπόσχεση ότι θα τους καταβληθεί μπόνους για το 2017, ενώ το 2016 τα μπόνους είχαν καταργηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα