Deloitte: Το 1/3 των πετρελαϊκών εταιρειών μπορεί να χρεοκοπήσει

Λόγω χαμηλής ρευστότητας και δυσκολίας πρόσβασης σε νέα τραπεζική χρηματοδότηση.

Μπορεί Σ. Αραβία και Ρωσία να συμφώνησαν για πάγωμα παραγωγής ούτως ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της τιμής του μαύρου χρυσού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το συνεχιζόμενο ξεπούλημα και η κάθετη υποχώρηση της τιμής δεν έχει αφήσει τα σημάδια της στον πετρελαϊκό κλάδο.

Σύμφωνα με την Deloitte σχεδόν

το ένα τρίτο των εταιρειών παραγωγής πετρελαίου βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς η πτώση των τιμών μειώνει τη δυνατότητά τους να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ περιορίζει και την πρόσβασή του σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Η μελέτη της συμβουλευτικής και λογιστικής εταιρείας, βασίζεται στην εξέταση περισσότερων από 500 εισηγμένων ανά την υφήλιο εταιρειών εξόρυξης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι περίπου 175 εταιρείες που μοιάζουν να κινδυνεύουν με χρεοκοπία, έχουν δει τα χρέη τους να φθάνουν στα 150 δισ. δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή υποχωρούν τόσο οι τιμές πετρελαίου όσο και οι αποτιμήσεις των μετοχών τους. Αυτό περιορίζει την ικανότητά τους να ενισχύσουν την ρευστότητά τους.

«Οι εταιρείες αναβάλλουν τις αναγκαίες αποφάσεις όσο μπορούν και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο να πεθάνουν», δήλωσε ο William Snyder, επικεφαλής του τμήματος αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων της Deloitte, προσθέτοντας: «Η ρευστότητα είναι τα πάντα».

Αν και το 95% των παραγωγών πετρελαίου μπορούν να παράγουν αργό με κόστος μικρότερο από 15 δολάρια το βαρέλι, αυτό μπορεί να μην αρκεί για κάποιες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Deloitte. Οι παραγωγοί είναι σε τροχιά να μειώσουν και φέτος τους προϋπολογισμούς τους, αλλά πολλοί δηλώνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για να ενισχυθεί η κερδοφορία τους. Ορισμένοι πετρελαιοπαραγωγοί επιλέγουν τη ρευστοποίηση θέσεων αντιστάθμισης κινδύνων για μία γρήγορη ένεση ρευστότητας, κάτι που αποτελεί ριψοκίνδυνο στοίχημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα