Davos: Στις Άλπεις θα συναντηθούν οι ισχυροί του κόσμου, με θέα τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας θέλουν οι παρευρισκόμενοι να επικεντρωθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Το θέμα της φετινής συνάντησης είναι το "Mastering the Fourth Industrial Revolution" δηλαδή ό,τι αφορά την νέα βιομηχανική επανάσταση η οποία έχει ξεκινήσει με τις εξελίξεις της ρομποτικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, όμως, είναι αυτά τα οποία μάλλον

θα συζητηθούν σε βασικό επίπεδο.

Ανάμεσα στους πολιτικούς, τους CEO και τους οικονομικούς παράγοντες, θα υπάρχουν και μεγάλοι "παίκτες" που απασχολούνται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, δη της Κίνας, του "Ψυχρού Πολέμου" Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και της ρωσικής οικονομίας. Όλοι αυτοί θα συναντηθούν μόλις δύο εβδομάδες μετά από την δήλωση του George Soros πως η οικονομία του θυμίζει την "κρίση που περάσαμε το 2008".

Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν. "Πρόκειται για περίοδο με πολύ στρες. Τα γεωπολιτικά ρίσκα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά, ενώ υπάρχει άγχος για την επιτάχυνσή τους".

Ένας από τους σημαντικότερους προσκεκλημένους είναι και ο Fang Xinghai, αντιπρόεδρος της χρηματιστηριακής ρυθμιστικής αρχής της Κίνας, ο οποίος επιβλέπει και τα τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο ίδιος θα μιλήσει τη δεύτερη μέρα της συνάντησης για το πως η κινεζική οικονομία μπορεί να "αλλάξει ταχύτητα χωρίς να σβήσει η μηχανή". Το πάνελ στο οποίο θα πάρει μέρος ο Fang Xinghai θα συμπεριλαμβάνει τον Ray Dalio, της Bridgewater Associates, μεγάλου hedge fund, και την Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Ρωσία έχει αποστείλει την διοικητή της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina η οποία ταξιδεύει στο Davos με στελέχη των τραπεζών Sberbank, VTB και Vnesheconombank.

Oι παρευρισκόμενοι στο Davos θα προσπαθήσουν να καταλάβουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που θα παρουσιάσει ο Ιρανός ΥΠΕΞ ohammad Javad Zarif ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Adel Al-Jubeir αλλά και τον πρίγκηπα Turki Al Faisal, πρώην υπεύθυνο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και πρώην πρέσβη στη Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ από ό,τι φαίνεται, θα αποστείλουν τον αντιπρόεδρο Joe Biden αλλά και τους John Kerry, Jacob Lew και Ashton Carter, υπουργούς εξωτερικών, οικονομικών και αμύνης αντίστοιχα.

Παραδοσιακά, το Davos είναι η πλατφόρμα επανασύστασης της εικόνας εταιρειών και κυβερνήσεων και η φετινή συνάντηση δεν θα διαφέρει. Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Mauricio Macri θα παραβρεθεί στο Davos με τον ΥΠΟΙΚ και τον ΥΠΕΞ της χώρας και θα προσπαθήσει να πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στη χώρα που έχει χρεοκοπήσει τουλάχιστον εφτά φορές εδώ και πολλά χρόνια.

Άλλοι σημαντικοί παρευρισκόμενοι θα συμπεριλαμβάνουν τον Justin Trudeau, νέο πρωθυπουργό του Καναδά και τους υπουργούς του αλλά και την Melinda Gates, σύζυγο του Bill Gates και συνιδρυτή του Bill and Melinda Gates Foundation. Θα συμπεριλαμβάνεται, τέλος, και η Sheryl Sandberg, ανώτατο στέλεχος της Facebook.

Keywords
Τυχαία Θέματα