Ισπανία: Podemos και Σοσιαλιστές ένα βήμα πιο κοντά στην ανατροπή του Ραχόι

Ολοένα και κερδίζει έδαφος στην Ισπανία το σχέδιο του αρχηγού του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεζ προκειμένου να εκδιώξει τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι καθώς οι Podemos έχουν αρχίσει να δείχνουν μια πιο μετριοπαθή στάση σε θέματα όπως το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Πέδρο Σάντσεζ δίνει έμφαση στις θέσεις των Podemos όπως είναι το ελάχιστο εισόδημα αλλά και ένα υψηλότερο κατώτατο μισθό.

«Προτεραιότητά

μας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και αυτό σημαίνει πάνω απ 'όλα ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι στην εξουσία» επισήμανε ο Jorge Moruno, ο εκπρόσωπος τύπου των Podemos σε συνέντευξή του.

Στις Καταλονία, «το μόνο πράγμα που βάζουμε στο τραπέζι είναι η δυνατότητα να ζητήσουν δημοκρατικές λύσεις και διάλογο».

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές διαφορές που θα πρέπει να καλυφθούν ώστε ο Πέδρο Σάντσεζ να έρθει τελικά σε συμφωνία με τον ηγέτη των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσια.

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως επιδιώκει να συνάψει συμφωνία με τους Σοσιαλιστές και το Ciudadanos προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια εξασφαλίζοντας σταθερότητα στην χώρα και προωθώντας τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας - κάτι που ο αρχηγός των Σοσιαλιστών έχει επανειλημμένα απορρίψει, όσο ο Ραχόι παραμένει το «νούμερο ένα» του PP.

Συνέρχεται το νέο ισπανικό Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα προσήλθαν σήμερα στα έδρανα για πρώτη φορά οι νέοι Ισπανοί βουλευτές.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Τετάρτης είναι συμβολικά η πρώτη ημέρα στην επόμενη πολιτική εποχή που μπαίνει ανεπιστρεπτί η Μαδρίτη, όμως τα δύσκολα ξεκινούν αργότερα όταν ξεκινήσει η διαδικασία της εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρώτη δουλειά του νέου Κοινοβουλίου είναι η εκλογή του προέδρου του, και όπως όλα δείχνουν,αυτός θα είναι ο Πάξτι Λόπες από τους Σοσιαλιστές -δεύτερο κόμμα- έπειτα από μία πρώτη συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα