Cryan (Deutsche Bank): Απειλή για τις θέσεις εργασίας στις τράπεζες η τεχνολογία

Ο CEO της Deutsche Bank, John Cryan, τα είπε... έξω από τα δόντια στη Συνάντηση Κορυφής της Σιγκαπούρης και περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο πώς θα αλλάξει το τοπίο στον χρηματοοικονομικό τομέα λόγω της αυτοματοποίησης πολλών τραπεζικών εργασιών, αλλά και της χρήσης άλλων τεχνολογιών.

Αν και ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, ο ίδιος προέβλεψε ότι τα επόμενα 5 με

10 χρόνια θα είναι πολλοί εκείνοι που θα δουν τον ρόλο τους να επηρεάζεται.

Και παλαιότερα ο Cryan είχε κάνει αίσθηση όταν είχε προβλέψει ότι η τεχνολογία θα βάλει τέλος σε πολλές θέσεις εργασίας στις τράπεζες, τώρα ωστόσο, σε συνέντευξή του στο CNBC, περιέγραψε με μεγαλύτερη ακρίβεια το πώς θα αλλάξει το τοπίο στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Πολλές τραπεζικές θέσεις θα αυτοματοποιηθούν, είπε. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, πολλές θέσεις απαιτούν από το ανθρώπινο δυναμικό να λειτουργεί σαν ρομπότ, άρα πολύ εύκολα θα μπορεί να αντικατασταθεί τελικά από ρομπότ. Οι εργαζόμενοι του Cryan το γνωρίζουν αυτό ήδη, πρόσθεσε, και ότι μπορεί να βγει και κάτι καλό αν τα τρέχοντα καθήκοντά τους ανατεθούν σε μηχανήματα.

« Η ευκαιρία που συζητείται στο εσωτερικό της τράπεζας είναι η αναβάθμιση της δουλειάς, το να κάνουμε τις θέσεις εργασίας πιο ικανοποιητικές», αναφέρει ο Cryan. «Οι άνθρωποι που διακινούν μηχανικά έγγραφα και νούμερα δεν μπορούν να πουν ότι κάνουν μια ικανοποιητική δουλειά και οι προοπτικές καριέρας δεν είναι τόσο ελκυστικές όσο θα ήταν αν μπορούσαμε να αυτοματοποιήσουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής. (Με την αυτοματοποίηση) μπορεί να προστεθεί λίγη σκέψη και πολλή δημιουργικότητα από πλευράς εργαζομένων στους ρόλους τους».

Ενας τρόπος να αλλάξει η σημασία του να είναι κανείς τραπεζίτης, αναφέρει το αφεντικό της Deutsche Bank, είναι να ωθήσει τους εργαζομένους να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους – κάτι που η μηχανές δεν θα μπορούν να κάνουν για πολύ καιρό ακόμα. «Πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόσωπο με πρόσωπο ους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εξωτερικούς μετόχους και να μειώσουμε τον αριθμό εκείνων που παράγουν αριθμούς και υπολογίζουν αποδόσεις».

Με όλες αυτές τις αλλαγές στον ορίζοντα, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πόσες δουλειές θα χαθούν, είπε ο Cryan, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν προσπαθεί να αποφύγει την ερώτηση.

«Είναι δύσκολο να πω πού βαδίζει η αγορά», είπε, «αλλά για το σύνολο του κλάδου θα επηρεαστούν πολλοί εργαζόμενοι στις τράπεζες την επόμενη 5ετία – 10ετία».

Keywords
Τυχαία Θέματα