Citi: «Τρύπα» $78 τρισ. στα συνταξιοδοτικά ταμεία των πλούσιων χωρών

Σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής συστήνει η αμερικανική τράπεζα - Μεγαλύτερα τα προβλήματα στην Ευρώπη

Όσοι είναι πολίτες των 20 πλουσιότερων χωρών της υφηλίου και ονειρεύονται μία σύνταξη όπου θα περνούν κάτι παραπάνω από καλά, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν, καθώς η τρύπα που υπάρχει στα συνταξιοδοτικά ταμεία φθάνει στα 78 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Citi.

«Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τα κρατικά συνταξιοδοτικά συστήματα, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά

συστήματα αλλά και τα ατομικά προγράμματα συνταξιοδότησης είτε είναι υπό-χρηματοδοτημένα είτε μη χρηματοδοτημένα», τονίζεται στην έκθεση της αμερικανικής τράπεζας.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citi θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση σε όλα τα συστήματα είτε είναι κρατικά, είτε ιδιωτικά (είτε εταιρικά όπως συμβαίνει σε οικονομίες όπως αυτή των ΗΠΑ), κάτι όμως το οποίο αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες.

Η τρύπα των 78 τρισ. δολαρίων αφορά ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, όπως αυτές των Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά και Αυστραλίας.

Σαφώς τα μεγαλύτερα προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ευρωπαϊκές χώρες με συνταξιοδοτικά συστήματα υψηλών παροχών, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία, προσθέτει η αμερικανική τράπεζα.

Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αποτελεί μία λύση, με τη Citi να συστήνει άμεση σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής που μπορεί να ισχύει σε κάθε χώρα, ενώ μία ακόμη λύση θα ήταν τα κράτη να είναι καταστούν δευτερεύων παράγοντας χρηματοδότησης των συνταξιοδοτικών ταμείων και όχι ο βασικός όπως είναι, για αρκετές χώρες, σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα